"Чудодейната сила на содата" от Николай Даников - най-новото заглавие от поредицата на КК Труд „Здраве от природата” - предлага алтернативни решения както за здравословни, така и за козметични проблеми. От откъса ще научите някои трикове, благодарение на които кожата на лицето ви ще стане гладка и сияеща, ноктите по-здрави, а усмивката блестяща.

Козметична продукция

Проведени са специални експерименти с козметични лосиони, кремове и т.н. върху издръжливостта и отглеждането на кожни клетки в среди с различно рН на козметичните препарати. Резултатите показват, че при въздействие на рН = 5,5 в течение на 8 часа повече от 30 клетки се оказват загинали. Ако доведем рН до 4,5, загиват повече от 90 клетки. Примерно същата картина се наблюдава при изменение на рН в алкална посока. По този начин повишената киселинност и повишената алкалност на средата, взаимодействаща с живите клетки, са неблагоприятен фактор. Долните (базалните) клетки на епидермиса се обмиват от кръвната плазма, стойността на рН на която е 7,2 +/–0,1 и която притежава определена буферна способност. Буферната способност на плазмата на кръвта е причина за това, че ние с вас още не сме “изтъркани”, използвайки козметични композиции с кисел характер, с рН, равна на 5,5. Ние, образно казано, живеем благодарение на реализацията на защитния механизъм, свързан с буферната способност на кръвната плазма, която осигурява поддържането на стойността на рН на оптимално ниво даже при въздействие на достатъчно силни киселинни или алкални елементи.
Сега се опитваме да отговорим на един прост въпрос. Ако оптималната стойност на рН за съществуването на клетъчната система в организма и извън него е 7,2 +/–0,3, то каква е необходимостта от постоянното “натоварване” на клетъчната система с кисели козметични препарати с рН = 5,5? И колко може това да продължава?
Едва ли може да се оправдае с това, че тънкият люспест кератинов слой има аналогична киселинност. Нали, когато имаме работа с хранителни, витаминизиращи или регенериращи кремове и маски, се предполага, че техните активни вещества трябва да проникнат в дълбоките слоеве на кожата и благоприятно да въздействат върху живите клетъчни системи. И каква е тази “благоприятност” – кисела композиция на кремовете? Поради това по-долу се предлагат прекрасни рецепти за козметични препарати, които заздравяват човешката кожа.
• Тази маска идеално подхожда за мазна и проблемна кожа, тя помага да подсушите кожата и да стегнете увеличените пори. Но това средство не пресушава кожата, поради което също може да се използва и от тези, които имат нормална и умерено суха кожа. За да направите маската, ви трябват: сода – 1/2 чаена лъжичка, едри овесени ядки – 1 чаена лъжичка, гел или пяна за измиване – 1 чаена лъжичка, алкална минерална вода 40 – 50 мл. Заливате овесените ядки със студена вода и ги оставяте за 1 час. След като овесените ядки набъбнат и омекнат, добавете содата и гела за измиване. Нанесете маската на лицето за 7 минути, без да покривате областта около веждите и очите. След това измийте с алкална вода.
• Следващото средство идеално подхожда за млада и проблемна кожа, с негова помощ можете да премахнете мазния блясък и да стегнете порите. Необходими са: картофено нишесте – 2 супени лъжици, сода – 1 чаена лъжичка, 1/2 чаша мляко. Смесете содата и картофеното нишесте, като се стараете да размесите всички съставки равномерно. След това налейте млякото, така че да се получи гъста еднородна каша. Нанесете маската върху лицето, оставете за 10 минути, а след това измийте с много студена вода.
• За обезводнена суха кожа с пигментни петна: изтрийте лицето с каквото и да е растително масло за 5 – 7 минути, направете горещ компрес (1 чаена лъжичка хлебна сода в 1 литър вода). След това за 10 – 15 минути сложете маска от кашица от ситно нарязано зеле.
• Мнозина знаят за такъв проблем като обелената кожа в дъното на нокътя. Тя се появява както при възрастни хора, така и при децата. Най-често възниква при хора със суха кожа на ръцете. Нерядко това е не просто неприятност от козметичен характер, но и показател за недостиг на витамини в организма или наличие на заболяване на жлъчно-чревния тракт. Тези проблеми възникват и при хора, които си гризат ноктите, работят с хартия или тъкани, често мокрят ръцете си и контактуват с миещи средства и т.н. Ако се появят подобни проблеми, не бързайте да се хванете за ножицата! Можете да се избавите с помощта на содени вани. Разтваряте 1 чаена лъжичка сода в чаша топла вода и преливате содения разтвор в съд, в който ще правите ваните. Отпуснете в нея пръстите и подръжте около 15 – 20 минути. Тази процедура помага да смекчите и дезинфекцирате кожата около ноктите.
• За да остане кожата мека след бръснене, не е необходимо да харчите пари за скъпи гелове, лосиони и средства за след бръснене! Разтворете 1 супена лъжица сода в чаша топла вода. Измийте с този разтвор кожата преди бръснене и след бръснене. Не забравяйте след това да се измиете с чиста вода.
• За да почистите ноктите на краката и ръцете, нанесете на четката за нокти малко сода. Акуратно трийте кутикулата и ноктите, за да им придадете здрав и поддържан вид.
• За да избавите ръцете си от неприятната миризма и да направите кожата на ръцете по-мека и по-нежна, правете содени ванички за ръцете в продължение на 10 – 15 минути.
• Както е известно, пушенето се отразява негативно на целия организъм. От тази вредна привичка страдат и зъбите: върху тях се появява жълто-кафяв налеп, който може да бъде по-светъл и по-тъмен в зависимост от честотата на пушенето. За избелване на зъбите можете да се обърнете към стоматолог или да се възползвате от домашни средства, най-надеждното и проверено от които е содата! Вземете малка купичка, разбъркайте лъжичка сода и малко водороден прекис, за да се получи накрая маса, напомняща кашица. Получената кашица натривайте в зъбите сутрин и вечер след почистване на зъбите, а след това добре изплакнете устата. Зъбите стават забележимо по-бели. По-“твърдият” метод е да се намокри четката, тя да се потопи в сода и да се мине по всички зъби с кръгови движения.
• Враснал нокът на крака – много неприятен проблем. В много запуснати случаи може да помогне само хирург. Но ако още не е така изоставено, може да се пробва да се използва сода. Вземате леген с топла, но не толкова гореща вода, добавяте 2 супени лъжици сода и запарвате краката. След това минете с пиличка по браздата надолу по нокътя. Повтаряте тази процедура един път на седмица. Това помага да се премахне налягането на нокътя на пръста, с времето браздата започва да се стяга и болезнените ъгли на нокътя излизат.
• Ако искате да имате чиста, красива и здрава кожа, не е нужно да хабите средства за пилинг. Има по-евтино и при това доста ефективно средство – това е сода и сол. Да се чака мигновен резултат, не си струва, но при постоянно използване вашата кожа става безупречно чиста и кадифена. Солта и содата се вземат в съотношение 1:1. Вместо обикновена сол можете да използвате морска сол. Този състав ефективно работи заедно: содата разрохква горния слой на епидермиса, а солта изтегля съдържимото на клетката. Съвместно содата и солта добре изстъргват кожата, разкриват порите и дълбоко ги почистват, а също така добре премахват възпаленията. Възпалението на кожата не е противопоказание за процедурата, но е по-добре да се обработват тези участъци последни, за да не щипе така силно. Тази процедура не отнема много време. Препоръчва се този пилинг да става не по-често от 1 път на седмица. Пилингът се прави така: измийте се с хладка вода, след това нанасяте на влажната кожа поред – ту сол, ту сода, които се втриват с меки кръгови движения. Препоръчва се солта и содата да се втриват с пръсти, а не с памучен диск: така кожата чувства по-добре и силата на налягането върху нея. След това грижливо се измийте. По желание след пилинга можете да направите маска. Не трябва да нанасяте маската върху влажно лице: това ще предизвика само излющване на кожата, но не допълнително овлажняване. Освен това не трябва много дълго да държите върху лицето си сол и сода. Повредената и възпалена кожа може да щипе, в този случай върху нея ще има лечебен ефект, здравата кожа без увреждания не трябва да щипе. Този пилинг не трябва да се прави много дълго: две минути са напълно достатъчни! В резултат на пилинга със сода и сол изчезва кожната мазнина, преминават възпаленията, порите се изчистват и свиват.
• Този метод отлично подхожда за смекчаване на сухата, обветрена и почервеняла кожа на ръцете. Препоръчва се тези процедури да се провеждат всеки ден преди сън в течение на 2 – 3 седмици. Пригответе разтвор: 3 – 4 чаени лъжички хлебна сода в 1 литър топла преварена вода. Сложете дланите си в този разтвор за 10 – 15 минути. След това изсушете ръцете си с мека кърпа и намажете с овлажняващ крем.
• С добавяне на сода може да се приготви естествен дезодорант в домашни условия: 2 чаени лъжички сода, 2 чаени лъжички какаово масло, 2 чаени лъжички нишесте. Всичко се разтопява в микровълнова печка. Добавят се 2 капсули витамин Е + което и да е етерично масло (ароматизатор), поставя се в хладилник за 2 – 3 часа. Домашният дезодорант е готов, възползвайте се със здраве!
• Измиване с топъл разтвор на сода помага добре при акне. Разтворът подсушава кожата, намалява възпалението и дразненето. На отделни големи пъпки може също да се нанесе кашица от сода и да се остави за няколко часа – пъпките ще преминат по-бързо.
• Премахване на белези от пъпки. 1 чаена лъжичка сода се смесва с 1 чаена лъжичка размразена вода. Тази смес се намазва върху белезите от пъпки и се масажира в течение на 1 минута, а след това се измива. След измиването на разтвора лицето се намазва с капка зехтин, за да се овлажни и смекчи кожата. За пълното премахване на белезите е необходима последователност. В течение на няколко седмици, слой след слой, вашите белези се изравняват. Отделяйте 10 – 15 минути на ден за вашата кожа и ще видите резултат.
• Изчистване на косите от излишна “химия”. Содата добре избавя косите от мазнините и остатъците от различни козметични продукти – гелове, лак, излишък от маските и т.н. Разбъркайте обикновен шампоан със сода в съотношение 4:1, след това измийте главата, както обикновено. Косите ще бъдат меки и блестящи.
• Премахване на възпаление на венците. При възпаление на венците смесете хлебна сода с неголямо количество размразена вода до образуване на смес, подобна на паста за зъби. След това нанесете тази смес с пръсти по венците и масажирайте с мека четка за зъби.
• Премахване на миризма. В резултат на жизнената дейност на бактериите в устата се образуват киселини, които причиняват неприятната миризма. Тези киселини могат да се неутрализират, ако няколко пъти на ден устата се плакне с хлебна сода в съотношение 1 чаена лъжичка сода в 1 чаша топла вода.
• Премахване на отоци. Содата помага да се изведе от организма излишната вода, поради което тя може да се използва с успех за лечение на отоци на клепачите и “торбички” под очите. Направете разтвор на сода (на 1 чаша вода 1 чаена лъжичка сода) или добавете сода в слаб чай, намокрете в разтвора памучни дискове, леко ги изстискайте и сложете върху клепачите или под очите за 10 – 15 минути.
• В студено време на годината устните често се пукат и загрубяват. За да овлажните устните, изпробвайте следния курс на лечение. Разтворете 1/2 чаена лъжичка сода в чаша гореща вода. Налейте чаша студена вода и сложете в нея лед. Поставете тези две чаши една до друга. Масажирайте устните в течение на 5 минути с влажна зъбна четка от естествени влакна, като поред я топите ту в горещата вода със сода, ту във водата с лед. След процедурата намажете устните със слънчогледово или рициново масло. Курсът на лечение трае средно 3 – 7 дена.
• Къпете се с полза. За да разпуснете в приятна атмосфера след напрегнатия ден, не е обезателно да хабите пари за скъпи соли и пяна. Опитайте се да направите смес за вана от сода (2 супени лъжици), сол (2 супени лъжици) и (по желание) няколко капки етерично масло. Всички съставки трябва да се разбъркат, съхраняват се в бурканче, във ваната се добавя по 1 супена лъжица. Този разтвор успокоява нервната система и прави кожата гладка и еластична. Освен това след такава вана се намалява появата на целулит.
• Това е маска, предназначена за кожа от нормален тип. Вземете 1 супена лъжица овесени ядки и добавете 50 мл алкална минерална вода. След това добавете към маската 5 капки лимонов сок и разбъркайте всичко. Необходимо е сместа от всички съставки да се остави за половин час, за да им се даде възможност да се накиснат. След това нанесете маската върху лицето и оставете за четвърт час, след това се измива и изтрива кожата с хладна минерална вода.
• За мазна кожа с чести възпаления и пъпки може да се препоръча приготвянето на специален лосион. За това е необходима чаша алкална минерална вода, лъжица глицерин и сок от половин лимон. Тези съставки се смесват и изливат в бутилка, която се съхранява в хладилник. Кожата се изтърква с този лосион всеки ден по време на сутрешните и вечерните измивания.
Ако е необходимо бързо да се освежи лицето, например преди важно мероприятие, най-добре е да се използват минерални компреси. И така, за тази процедура ви трябват два съда: единият – със студена алкална минерална вода, а другият – с гореща. Също е необходимо да вземете две кърпи. Преди самата процедура не забравяйте да намажете лицето с подхранващ крем. Сега потопете кърпата в съда с гореща минерална вода и го сложете върху лицето. След това вземете втората кърпа и направете с нея същото, но вече със студена вода. Достатъчно е да направите шест такива действия, и вашата кожа ще стане еластична и свежа, тенът на лицето – приятен. Но действието на тази маска не е продължително – около 10 часа.
• Също така може да се приготви домашен шампоан за косата. Смесете 150 мл вода, 1 супена лъжица хлебна сода, 2 супени лъжици водка и 1 яйце. Нанесете шампоана върху косата по цялата дължина, масажирайте косата и кожата на главата, а след това измийте леко с подкиселена вода.
• Смесете хлебна сода с такова количество водороден прекис, така че да се получи гъстота като зъбна паста. След това изчистете петната върху зъбите.
• Суров жълтък от 1 яйце се разбива на пяна, добавя се 1 чаена лъжичка сода, 1 супена лъжица слънчогледово олио, разбърква се и се прибавя прясно изстискан сок от 1/2 лимон. Всичко се бърка, докато се получи гъста еднородна пяна. Приготвеният лосион се нанася върху лицето с помощта на памучен тампон, кожата се масажира леко, след това остатъците от маската се измиват с топла преварена вода. Върху кожата се нанася какъвто и да е подхранващ крем. Процедурата се провежда не повече от 1 път на седмица.
• 6 чаени лъжички хлебна сода се разтварят в чаша вода. С този разтвор се трият луничките няколко пъти на ден.

Из „Чудодейната сила на содата”
Книгата може да поръчате тук!