Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа генотоксични и канцерогенни замърсители, информира "Дарик".

Те се образуват при рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето. Чрез храните за кърмачета, бебетата са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище. През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко.

Депутати от Комисията по земеделие, сред които и Момичл Неков, отправиха писмен въпрос към ЕК, в който настояват за мерки, с които да се ограничи употребата на палмово масло в млечните продукти  с оглед на защитата на човешкото здраве. Според Неков тази суровина не трябва да се използва и в другите хранителни продукти.

"Проблемът с палмовото масло е огромен, тъй като крие рискове от гледна точка на канцерогенност и образуването на рак. Мястото на маслото не е храната, а се съдържа в солети, соленки, бисквити, закуски", коментира евродепутатът. По негови думи при наличието на проучване, доказващо вредата от суровината, и внесеният сигнал, ЕК трябва да предприеме съответните мерки. 

Резолюция за вредите от палмовото масло изпрати и Комисията по околна среда. С нея депутатите настояват пред ЕК да се прекрати  използването на палмово масло в биогоривата. Авторът на резолюцията чешкият евродепутат Катержина Конечна.

"Европейският съюз е втори по консумация на палмово масло в света. Макар че се стреми да бъде най-важният играч в ограничаването на производството му, все още то се среща в продукти, където не му е мястото. Европейският парламент трябва да е много амбициозен и ясно да каже на Комисията, че не трябва да има палмово масло в биогоривата, че не го искаме там, че искаме разработване на биогорива, които не нарушават биоразнообразието", обясни Конечна.

Почти непознато преди 30 години, днес палмовото масло може да бъде открито в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. От 2010 г. консумацията му е нараснала два пъти и се очаква да нарасне поне още два пъти до 2050 г.