Здравната каса ще финансира частично зъбни протези за възрастните хора чрез новия Национален рамков договор, съобщи служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Договорът трябва да бъде подписан до 1 април и въпреки че в частта му за дентална медицина той е вече факт, ще бъде добавена нова дейност.

 „Става дума за плаково протезиране, цели и частични протези. Това би постигнало неочакван ефект. Такава услуга няма досега", уточни д-р Семерджиев пред Дарик. В момента протезите се правят за сметка на пациента и услугата е изцяло частна. "Планираме тази услуга да бъде нова дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел и да бъде реимбурсирана частично от НЗОК. Поне 20 млн. лв. от резерва ще бъдат заделени за тази цел, което ще позволи на хора над определена възраст да получат помощ за това да си направят протези“, обясни министърът.

По думите му ефектът от това ще бъде, че тези хора ще могат да се усмихват, да се хранят пълноценно, а това ще облекчи не само храносмилателната им система, но и ще подсили имунитета им. „Много по-важно е да пазим хората здрави, вместо да ги лекуваме, когато са болни с изключително скъпи цени, разходи и т.н.“, каза още д-р Семерджиев.