Нов пикочен мехур бе сложен на 57-годишна в университетската болница "Пловдив". Жената, която е от Северна България, е била с рак на същия орган. Сложната операция, смятана за висш пилотаж в хирургията, е продължила 6 часа.

"Премахнахме всички лимфни възли в малкия таз и част от влагалището, тъй като ракът бе прераснал към него. От 50 см тънки черва на пациентката направихме пикочен мехур ", обясни шефът на урологичното отделение доц. д-р Димитър Шишков, който е извършил интервенцията. По думите му тя е тежка и за лекаря, и за болния, защото се работи върху три различни системи на човешкото тяло. На жената е поставена и пластика на влагалището. Операцията е успешна и до 15 дни пациентката ще бъде изписана. Възстановяването й у дома ще е около месец, като през това време ще може да се обслужва сама. Очакванията са след три месеца да се върне на работа.

Според доц. Шишков, когато ракът на пикочния мехур се хване навреме, с такава интервенция проблемът се решава кардинално. Преживяемостта е над 18 г. , на пациента се спестява извеждането на пикочопроводите на кожата и уринирането в торбичка. В УМБАЛ "Пловдив" досега са били сменени мехурите на 320 души. Всички продължават да водят нормален начин на живот. Най-младият от тях е бил на 24 г., когато му е направена пластика на мехура.

Отскоро урологията на болницата се сдоби с модерен лазер, който ще бъде използван при операции на аденоми и злокачествени образувания на пикочния мехур и бъбреците.