Александрина е боец, тя никога не се оплаква, винаги казва, че е добре. Това разказа пред БиТиВи баща й Красимир Кръстев. 19-годишната Алекс е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия и се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък.

Баща й каза, че тя вече се чувства по-добре, спряна й е тежката химиотерапия, прелята й е плазма и вече се чувства по-добре.

„Никой не вярва, че това ще се случи на него, когато ти се случи е тотален шок, това са децата ни. Ако това ми го кажат на мен, няма да имам проблем с тази новина, но когато става въпрос за детето ти е много тежко”.

В някакво неведение си, търсиш отговори, имаш въпроси, търсиш връзки, започваш да звъниш в чужбина за някакъв достъп до някакво лечение. Диалогът с болници и лекари също натоварва, трудно се намира информация.

До момента са събрани 120 хиляди лева. Това е една пета от парите, които са необходими за лечението на момичето, каза майка й Юлия Байчева.

Тя благодари на всички хора, които са се отзовали не само със средства, а с обаждания, със съвети, и кой с каквото може.

„Безкрайно съм благодарна за тази добрина която ни залива. Усещам го като мрежа от добрина, която помага на Александрина. Колко е лесно, когато ти си добре да помогнеш на този до теб да е добре и как тази добрина се разпръсква между нас…”.

Бащата на Александрина разказа, че дъщеря му е била първи клас, когато го е изпратила в Ирак, плакала е много, било й е много тежко. После си е направила олтар с негови снимки в стаята.

„Ние имаме много силна връзка, аз обичам децата, беше й тежко. Завърнах се изненадващо в 2-3 ч. през нощта, тя спеше, гушкам я, а тя мислеше, че сънува. Беше много щастлива”, спомня си Красимир.

Първият сблъсък с болестта е бил на Великден, на рождения ден на Александрина, разказа баща й.

„Нямаше дежурни лекари, единствената дежурна болница беше ИСУЛ. Дадохме кръв урина и лекарката каза, че апаратът се е развалил и трябва да повторим изследванията, повторихме ги и тя потвърди, че апаратът е развален, живи и здрави сте, стойностите са нереални", каза лекарката.

Оказало се, че апаратът не може да поеме толкова високи стойности на левкоцити, каквито е имала тя и блокирал на 220 левкоцити при норма 10. Реалната стойност се оказа, че е 464, които този апарат не е могъл да измери, каза баща й.

Шокът е тотален, парализиращ, не е като да си в Ирак, нещо да ти се случва, адски лесно е да минеш през такива неща, трудно е, когато става въпрос за детето ти, сподели Красимир.

Той обясни, че левкемията се лекува две години. Една година активна химиотерапия, която е доста тежка и след това една година по-лека химиотерапия, по-пасивна.

"Веднага след като завърши активната химиотерапия, още не беше събрала сили, имаше девет лъчетерапии, които те карат да се чувстваш много зле, в случая при нея облъчваха централната нервна система и главата на мозъка. Имаше три дни веднага след това да учи за матурите, стегна се детето, седна да учи, посмяхме се вкъщи, защото където и да я потърсиш – тя чете. И двете матури ги е взела с отличен, а ден след това е била на интервю за работа, спомня си баща й.

Боец, момче имам всъщност, момче в женско тяло, казва Красимир.

Лечението в чужбина не е каприз, получаваш по-добро, а когато лекуваш детето си искаш по-доброто, не искаш да се случи нещо, което няма да си го простиш. Нивото ни е такова или стандартът, няма общо с лекарите и с техните знания. Каквото ни е дереджето в цялата държава, такова ни е и здравеопазването, допълни още бащата на Александрина.

Майка й Юлия казва, че това, което "можем да направим за момичето е да й дадем кураж, да й покажем колко вярваме в нея, колко имаме нужда от нея, това, което можем да направим, го правят и нейните приятели. Освен парите, които са съществени, всичко останало, което връви като положителна енергия към нея и към нас е безкрайно решаващо".

Близките на Александрина вече са открили дарителска сметка на нейно име. Ако искате да помогнете дарете на:

АЛЕКСАНДРИНА КРАСИМИРОВА КРЪСТЕВА

БАНКА ДСК

СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329

IBAN : BG93STSA93000024183329

BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО: 020000000024183399

IBAN: BG46STSA93000024183399

BIC: STSABGSF