Учени от Хелзинкския университет във Финландия установиха, че консумацията на големи количества женско биле, известно също като сладък корен или сладник, по време на бременността може да повлияе върху развитието на фетуса, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Женското биле Glycyrrhiza glabra е естествено подсладено с глициризинова киселина, която може да е вредна за фетуса, когато е приемана в големи количества по време на бременността.

Известно е, че глициризиновата киселина усилва ефекта от хормона на стреса кортизол, като потиска ензима, който го дезактивира. Кортизолът е от съществено значение за развитието на фетуса, но може да е вреден, ако е в големи количества.

Глициризиновата киселина може да увеличи кръвното налягане и да стане причина за по-кратка бременнност. Продължителният й ефект върху фетуса обаче досега не бе изследван.

Новото изследване обхванало 378 13-годишни деца, чиито майки по време на бременността си консумирали големи количества женско биле - над 500 милиграма седмично, малки количества женско биле - по-малко от 249 милиграма седмично, или въобще не го консумирали. Оказало се, че децата, които били изложени на ефекта от големи количества женско биле в утробата, се справили по-лошо на тестове за когнитивни способности в сравнение с връстниците си, които били изложени на ефекта от малки количества женско биле или въобще не били изложени на подобен ефект.

Различията между двете групи участници били значими и се изразили в намаляване на коефициента на интелигентност с около 7 пункта. Децата, които били изложени на ефекта от големи количества женско биле, освен това се справили по-лошо на тестове за запаметяване и имали повече симптоми на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Резултатите показали също, че момичета навлезли по-рано в пубертета, след като били изложени на ефекта от големи количества женско биле в утробата. Пълните данни от изследването са публикувани в American Journal of Epidemiology.