Първото и последното нещо, което много от хората правят през деня, е преглеждането на новините в социалните мрежи. Проблемът е, че тази дейност продължава и през останалата част на ежедневието ни, пише The Independent.

Социалните мрежи вече са се превърнали в нещо като втора „реалност“ за голяма част от обществото, но дали непрекъснатото ни присъствие в тях наистина ни вреди? Можем ли да се откажем от това?

Първата пречка е популярността. Със споделянето на всяка една снимка и пост в мрежата, ние се надяваме да получим повече харесвания или „одобрение“ от аудиторията.

Всъщност приятелите ни в тази виртуална реалност не са ни наистина близки. За много от социалните потребители техните последователи в интернет са мерило за това до колко забавни, остроумни и интересни са.

По-широката аудитория на всеки наш профил обаче засилва чувството ни на беспокойство и страх от неподходящи публикации. Предполага се, че главната идея на социалните мрежи е да спомагат за свързването между приятели на далечни разстояния, но през по-голямата част от времето ние просто разглеждаме профили на богати, красиви и изглеждащи перфектно непознати.

Това постоянно взиране в животите на знаменитости ни кара да сравняваме жизнения си стандарт с техния и по този начин връх вземат вътрешните ни несигурности. Докато правим това, е важно да си даваме сметка, че ничий свят не е перфектен и повечето от споделеното в социалните мрежи е добре подбрано и коригирано преди това.

Безкрайният поток от новини може да ни обърква и да се чувстваме, че сякаш нещо ни липсва, ако не изчетем и разгледаме всичко до края. Дали всичко това е здравословно за нашето физическо и психическо състояние?

Изследване от 2012 година показва, че 45% от потребителите, които по някаква причина нямат достъп до своите социални профили или електронни пощи, изпитват дискомфорт и безпокойство. В допълнение, 60% от тези изследвани лица твърдят, че имат нужда да изключат телефона и компютъра си, за да успеят да си починат ползотворно.

Превод и редакция: Зорница Йосифова