Студентският бюджет ограничава възможността за хранене навън, тъй като учащите предпочитат да похарчат парите си в покупки на дрехи и други забавления, пише "The Independent".

В блог с кулинарна тематика много студенти споделят какво най-вече консумират. Ето как можем да се храним здравословно и това дори да ни спести пари.

Приготвянето на храна

На никого не му се стои затворен вкъщи през уикенда, за да си подготви ядене за цялата седмица, но това е един от най-сигурните подходи, за да бъдем сигурни, че имаме достатъчно за хапване през работните дни. Няма нищо по-лошо от това сряда сутрин да понечим да си вземем нещо за работа от вкъщи и да осъзнаем, че вече всичко е свършило. Така нездравословната кухня и вредните храни със сигурност ще ни изкушат.

Стратегията на студентите за справянето им с този проблем е закупуването на няколко основни продукта, около които могат да се фокусират всичките си ястия. Такива могат да бъдат например картофите и спанака. В комбинация от различни подправки, те биха изиграли перфектна главна роля във всяка наша кулинарна творба.

Вегетарианство

Добра алтернатива за спестяването на средства, но поддържането на също толкова здравословен хранителен режим, е вегетаринаството. Има достатъчно зеленчуци, които могат да заменят местните продукти.

Не трябва обаче в този случай да посягаме към консервираните храни. Дори пържените са по-препоръчителни, ако са накистани предварително.

Добър вид на храната

Кускусът е доста евтин, а в същото време и добра добавка към обедното ни меню. Той е доста по-задоволителен вариант от обикновен сандвич и перфектно допълнение към нашата салата.

Подходящ продукт е и за вегетарианците, той може да се комбинира с редица зеленчуци като морков, тиквичка и най-вече цвекло.

Бюфет, зареден с овес, паста и яйца

Ако не се прекалява с количество паста, то тя не може да навреди на фигурата ни. Овесът пък е чудесен за закуска, а освен тази му функция, може да го използваме и за направата на бисквити.

Яйцата също са сравнително евтин продукт, а лещата и бобът добри заместители на местните вечери, като ни спестяват и средства.

Вечери у дома

Готвенето с приятели или съквартиранти, ако имаме такива, е много по-забавно, спестява ни пари и ни отменя постоянния ангажимент винаги сами да си приготвяме храната.

Ако успеем да се уговорим с кръг от хора да се редуваме в гостуването на вечеря, бихме могли докато се социализираме и да избягаме от този така досаден ангажимент.

Закупуването на пресни продукти в насипно състояние

Купуването на пакети от зеленчуци е по-скъпо и не винаги позвлява да вземем само толкова, колкото ни е нужно. Сам човек не е в състояние да изяде цяла торбичка от пресен продукт и така само ще замрази парите си.

Добре е да се определи точно от какви продукти и какво количество от тях ни е нужно, като за целта се препоръчва да пазарим в насипно състояние.

Пазаруване на любими продукти в промоция

Въпреки че не е добре да влагаме парите си в нещо, което няма да ползваме за приготвянето на храната ни в момента, ако то е продукт, който обичаме и е с промоционална цена, няма нищо лошо да се възползваме от това.

Превод и редакция: Зорница Йосифова