Следващото ръководство на министерство на здравеопазването трябва да продължи процедурата за въвеждане на електронния търг за лекарства, каза здравният министър в оставка д-р Петър Москов в УМБАЛ „Св. Анна“ - София.

Обществената поръчка за електронен търг за медикаменти за болниците представлява централизирана електронна процедура, която гарантира прозрачност и възможност за постигане на най-ниски цени на медикаментите. КЗК отхвърли искането за спиране на електронния търг, подадено от фармацевтична фирма и сега ще се заеме Върховният административен съд. „Едно от основните задължения на всяка здравна администрация трябва да е да продължи това нещо, защото то означава прозрачност и невъзможност определена фирма с определен директор на болница по определен начин да се договори да купува с 20% по-скъпи лекарства“, каза д-р Москов. Сегашните правила за провеждане на търговете по ЗОП позволяват такива отклонения в цените между различните болници. 

Москов призна, че съжалява за незавършеното остойностяване на медицинските дейности в болниците. „Напреднали сме много, но не можем да излезем с окончателния резултат“, поясни той. Този процес също трябва да бъде продължен от следващото ръководство на МЗ, за да се изясни колко струва лечението на всяко заболяване в различните типове болници, като се включи нивото на компетентност, оборудването и квалификацията на персонала. 

Министърът в оставка коментира и решението на надзора на НЗОК да плати надлимитна на болниците и го свърза с въвеждането на пръстовата идентификация.

„Резултатите като заявки на болниците за плащане от касата са средно между 5 и 7 милиона по-малко на месец. Вследствие на това надзорният съвет на касата имаше възможност да купи допълнителна дейност на болниците, това означава – работещите по ясни критерии и доказано получават това, което са изработили, тези, които мишкуват, мошеничестват, дават фиктивни данни... това са механизмите на контрол. Има пари в касата, различно изхарчени или по-малко изхарчени отколкото в предишен период. Тези пари не се спестяват за държавата и за бюджета, а се връщат обратно в болницата, там където дейността е доказана“, коментира той.

"Не може всяко лекарство да бъде безплатно, но ние гарантираме на хората, които сега трябва да доплащат 5, 10 или 30 лв., че ще имат възможност за безплатна алтернатива. Ако някой иска точно определен медикамент, същия по състав, но в различна опаковка, той е свободен да доплаща. Свободен е да си го поръчва в златна опаковка“, каза д-р Москов по повод въвеждането на определен вид безплатни лекарства за хипертония от този месец.