Във връзка със сигнали за липса в аптечната мрежа на лекарствените продукти Humalog Solution for injection 100 IU/ml - 3 ml и Humalog KwikPen Solution for injection 100 IU/ml - 3 ml, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е провела кореспонденция с упълномощения представител на притежателя на разрешението за употреба (ПРУ) "ЕЛИ ЛИЛИ ЕКСПОРТ БЪЛГАРИЯ", съобщиха от институцията.

НЗОК е поискала от компанията да предостави информация как се осигуряват необходимите количества от посочените инсулинови продукти. 

В отговор от фирмата уведомили НЗОК, че в България се осъществява редовен внос на посочените лекарствени продукти 2 пъти месечно, като са предоставили данни за внесените количества по месеци за 2016 г. От данните става ясно, че внесените количества са повече от необходимите (заплатени) от НЗОК опаковки, обясняват от касата.

"Не е в правомощията на НЗОК да упражнява контрол при търговията на едро с лекарствени продукти, в това число и при осъществяване на некоректни практики (паралелен износ). Аналогичен е случаят и с лекарствените продукти за лечение на епилепсия", пишат още от здравната каса.