Преработеното месо усилва симптомите на астмата се казва в изследване. В саламите, кренвиршите и шунката се съдържа консервантът нитрит, който е вреден за дихателните пътища.

Консумацията на преработено месо четири пъти седмично задълбочава симптомите на астма - затруднено дишане и тежест в гърдите, пише БГНЕС.

В същото време други експерти заявяват, че тази връзка не е доказана и трябва да се направят допълнителни изследвания. Специалистите съветват да се придържаме към здравословна диета като цяло, а не да се въздържаме от един конкретен вреден продукт.

В изследването са взели участие 1000 французи. Техният живот е бил наблюдаван в течение на 10 години. Около половината от тях са страдали от астма.

Световната здравна организация включи преработеното червено месо към канцерогените. Кренвиршите, беконът и колбасите причиняват рак на дебелото черво. Рискът от развитието на този рак нараства с 18% в случай на консумация на 50 грама подобно месо дневно.