Консумацията на едно яйце на ден може да помогне за намаляването на риска от инсулт с 12% пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване. Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето.
Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. Учените са наблюдавали над 275 000 души. Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца, риска от коронарна болест на сърцето и инсулта, предава Дарик.
"Яйцата съдържат много важни хранителни вещества, включително и антиоксиданти, които редуцират нивата на стрес и противодействат на възпалителните процеси в организма. Те също така са прекрасен източник на протеини, които снижават кръвното налягане", коментира д-р Доминик Александър, специалист от изследователския институт.
Коментари