Община Търговище постави временни табели на четири чешми, местни водоизточници, за които от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) съобщават, че водата е с отклонения в микробиологичните показатели. Тъй като не се препоръчва консумиране на вода от тези чешми, ще бъдат поставени и постоянни табели, съобщават от местната администрация в Търговище.

Общината предприе тези действия по сигнал на граждани, въпреки че чешмите са на територия, прилежаща към републикански път, стопанисван от Агенция „Пътна инфраструктура”.

До момента от РЗИ не са изпратили уведомление до Общинската администрация за констатираните проблеми с водата от местните водоизточници. Не е уточнен и статутът на чешмите, за което се извършва специална проверка. Спешните мерки от страна на Общината се предприемат в интерес на гражданите, докато се изясни ситуацията и отговорността за тези обекти.

Според информация на РЗИ-Търговище, разпратена до медиите, водата в местните водоизточници, намиращи се по главния път за Омуртаг, продължава да бъде с отклонения в микробиологичните показатели. Това са: чешмата под колодрума; „Момина чешма“; чешмата „Елвис“ (отбивката след ресторант “Ловна среща“ и „Крумово кале“. От РЗИ напомнят, че водата там няма как да се обработи с цел дезинфекция. Качеството й зависи от метеорологичните условия и резултатите от лабораторните изследвания отразяват моментното й състояние. Препоръчва се водата от тези чешми да не се ползва за пиене, тъй като създава рискове за здравето, уточняват от общинската администрация в Търговище.