Напоследък става все по-трудно да се отделят фактите от слуховете за грижата за кожата и нейната ежедневна поддръжка. Ето някои от основните митове, които дерматолозите вече развенчаха.

Мит номер едно е, че акнето изчезва с възрастта. Истината е, че то

остава проблем

не само за

подрастващите,

но и за много

възрастни

Причините за него могат да бъдат хормонални проблеми, стресът, както и доста медикаменти. Важно е да се уточни обаче, че по-грубите продукти, с които се третира акнето при младежите, не са подходящи за възрастните, тъй като с годините кожата става по-тънка и чувствителна. Смята се още, че мазната кожа няма нужда от овлажняване. Напротив, тя също има нужда от подходящ овлажняващ продукт, защото почистване, тонизиране и овлажняване са трите основни стъпки, важни за здравето на всеки тип кожа.

Друг силно разпространен мит е, че съставките на продукта ще си “кажат” дали той е подходящ за вас. Много хора често гледат списъка със съставки на даден продукт и си вадят изводи според това, което са прочели някъде за тях. Така например хората с мазна кожа или тези, предразположени към акне, избягват мазила, съдържащи какаово или кокосово масло, защото са чували, че са прекалено мазни, или им се струват запушващи порите. Точно тези изводи обаче могат да бъдат напълно погрешни, защото крайният резултат върху кожата се базира на процентното съдържание на различните съставки в продукта. Него обаче няма как да разберете, гледайки етикета на шишенцето.

Говори се също и че миенето със скраб на лицето прави кожата здрава и гладка, но когато се миете със скраб, вие сваляте някои от защитните масла и мазнини на лицето, които предпазват от възникването на пъпки и възпаления. Затова е добре вместо него да използвате меки измиващи средства.

Сигурно сте чували, че определен серум или лечение ще свият или разширят упоритите пори. Истината обаче е друга –

размерът на

порите до голяма

степен е въпрос

на гени

Те не се отварят и затварят, нито се свиват и разширяват и няма какво да направите, за да промените това. Можете единствено да подобрите вида на порите, но не и действителния им размер.

Ако ползвате лентичка за черни точки, сигурно сте забелязали, че след като ги махнете, виждате по лицето си малките черни точки. Но онова, което не знаете, е, че те са само повърхността на пъпката и ще се появят отново на лицето ви за много кратко време. Всъщност лентичките за черни точки не предотвратяват появата на нови комедони и дори разраняват чувствителната кожа, предизвиквайки възпаления. Затова е важно редовно да почиствате кожата си с кремове, лосиони и леки ексфолианти, за да се отървете от черните точки.

Дали цитрусите наистина са подходящи за почистване на кожата в домашни условия? Макар те често да ce пpeпopъчвaт кaтo дoбpa cъcтaвкa нa пoчиcтвaщи кoзмeтични пpoдyкти зa лицe, не са най-правилният избор зa вaшaтa кoжa, защото cъдъpжaт нeaгpecивни избeлвaщи вeщecтвa. А и заpaди cвoятa киceлиннocт мoгaт дa нaвpeдят нa ecтecтвeния pH бaлaнc нa кoжaтa. Cъщo тaкa има шанс дa пpeдизвикaт дpaзнeнe и дopи xимичecкo изгapянe, aкo ce изпoлзвaт нeпocpeдcтвeнo пpeди излaгaнe нa cлънцe.

Сред другите митове е, че лунички и кафяви петна по кожата се появяват само заради излагането на слънце. Това не е вярно - много хора използват слънцезащитни продукти постоянно и въпреки това наблюдават появата им върху кожата си. Истината е, че

пигментация се

получава не само

от излагането на

слънце, но и от

хормоните,

бременността и

менопаузата,

които също могат да засилят отделянето на меланин.

Важно е да знаете също, че това как кожата ви ще изглежда след години, зависи от грижата, която полагате за нея, начина ви на хранене и средата, в която живеете. Така че, ако искате сияйно и здраво лице, полагайте необходимите всекидневни грижи за него.