Сър Роджър Дейнти е основател и научен директор на първата частна акредитирана банка за стволови клетки в Европа „Future Health ". Провъзгласен е за гуру в областта на стволовите клетки. За заслугите си е награден лично от кралица Елизабет II.

- Д-р Дейнти коя е причината за Вашето посещение?

- Винаги е удоволствие да идвам в България, харесвам държавата ви и хората , с които работя тук. Причините са много. Бях гост на годишната конференция на Асоциацията на Гинеколозите, на която изнесох лекция, посветена на качеството в съхранението на стволовите клетки на 17.06.2016 в курортен комплекс Елените . В няколко града представих новия пренаталeн тест на „Фючър Хелт” - VISION , който дава възможност за много ранна диагностика при бременност за сериозни заболявания като синдром на Даун , Патау и Едуардс, както и установяване пола на чаканото дете и др..

Разбира се, имах голямо желание да посетя новата клиника на партньорите ни от Медицински център Афродита. Новата сграда е разположена на най- комуникативното и удобно място в София, с модерно оборудвани кабинети, уникална лаборатория и ултразвукова техника, отговарящи на най-високите изисквания .

Изключително съм щастлив за постигнатите резултати , по официални данни на вашата Агенция по Трансплантация, Future Health в партньорство с МЦ Афродита е банката с най-много съхранени проби и за 2015г. по брой съхранени проби от стволови клетки. Това е резултат от професионализма на моите партньори да създадат много добра , стабилна и сигурна обстановка на клиентите от самото взимане на пробата до предоставянето на сертификата от „Фючър Хелт”.

Но преди всичко се срещнах със семейства , които са съхранили в нашата лаборатория в Нотингам и се очаква да използват проби.

- На какво мислите се дължи успеха на FH в България вече няколко години, какво трябва да включват стандартите при правилното тъканно банкиране?

- Стандартите при тъканното банкиране би трябвало да включват много параметри.
Материална база,медицинско оборудване, изграден екип от медицински и административен персонал , правилна ценова политика. При избора на тъканна банка стабилността и сигурността в името й никак не са за подценяване.

За държави като Вашата е много важно за Фючър Хелт да има сигурен и отговорен партньор ,защото се занимава с пробовземането и временното съхранение на биологичния материал на клиента.Точно по тази причина доверието в нашия български партньор в лицето на МЦ Афродита е огромно. МЦ Афродита обръща голямо внимание , на обучението на медицинския и административен персонал в структурите си в цялата страна.

- Какви са новостите в сферата Ви?

- 21 век е признат като века на биологията. Именно затова ние отдадохме много време на работата си по въвеждане на диагностични неинвазивни пренатални тестове за ранна диагностика,които улавят в много ранен етап анеуплодии и монозомии в плода ,както и технологията на анализ на генома, която ни позволява да ги установим от много ниска фракция на ДНК. От няколко месеца предлагаме тест „VISION„ , с който се гордеем, поради факта , че е най-прецизен и с най-много клинични доказателства за точността си. В сферата на стволовите клетки ние акредитирахме нашата лаборатория с AABB сертификат от Американската асоциация , който ни дава възможност за по-тясно сътрудничество с трансплантационни центрове в САЩ. За нас над всичко стои високия стандарт и безупречно качество и това се доказва от 23 успешно освободени проби на наши клиенти, годни за трансплантация само за последните 3 години.

Проучване за българския пазар показва следните резултати:

В приложената по-долу графика , можете да се запознаете със съхранението на стволови клетки на най-големите тъканни банки в България за последните години ( по вертикал са броя проби на година , а по хоризонтал – години).

*В графиката не влизат тъканни банки с по-малко от 200 семейства клиенти годишно. Всички останали тъканни банки, които не са включени, заемат по-малко от 9 % от пазарния дял.

www.future-health.bg