Във фонда за лечение на деца имал лоша организация, смисълът е бил изместен. Той вече работи прозрачно и по ясни правила. Това каза здравният министър д-р Петър Москов пред БНТ.

В понеделник бил приет новият устройствен правилник на фонда, който гарантира ясни правила за работата му. Фондът нямаше например деловодство и не можеше да се проследява движението на подадените документи, каза министърът. Той пое политически ангажимент, че това вече ще може да се следи по всяко време от родителите и че срокът до разглеждането на подадените заявления ще бъде 10 дни. Сега имало чакащи от ноември 2015 г. За това ще помогне и информационна система.

Министър Москов увери, че министерството няма нищо общо с проведената от ДАНС акция, при която бе арестувано ръководството на фонда. Те имат достатъчно основания да направят това, което направиха, допълни министърът.

Приключи обществената поръчка за медицинските изделия за модерно интервенционално лечение на исхемичен инсулт. Те ще се прилагат в специализираните центрове за лечение на инсулт, заяви още Москов.

Методът представлява механично отваряне на запушената мозъчна артерия, както се прави при инфаркт с коронарните артерии.

По същия начин ще се процедира и със скъпите изделия при мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации, каза министърът. За тях държавата договаря по-добри цени, тъй като сега се искат около 30 000 лв. "Има какво да се обере в тази цена", каза д-р Москов.

Тази седмица проследяваме линейките къде карат пациенти

Тази седмица всяка линейка ще бъде проследявана къде вози пациента. С това се заема работна група начело със зам. здравния министър д-р Ваньо Шарков по моя заповед, каза здравният министър д-р Петър Москов.

Проверката е по повод твърдения за нарушения, свързани със заплащане на спешните екипи от някои болници, изразени в журналистическо разследване.

Това са по-скоро изключения, но нека видим какво ще покажат резултатите и ако трябва, ще има санкции, каза д-р Москов.

Той напомни, че всяка линейка има GPS и може да бъде проследяванй. Принципът на спешните случаи е транспортиране до най-близката болница.