Змиите винаги вдъхват ужас, тъй като приближават безшумно, а ухапването им може да е фатално. Те се замаскират чудесно и често се крият от погледа. Всъщност се страхуват повече от нас.

По света има стотици милиони змии. Въпреки репутацията си те не са лошите момчета на животинското царство, както често ги представят. Просто искат да бъдат оставени на мира.

- Почти никога не са агресивни, ако не бъдат предизвикани. Нападат само когато бъдат притеснени или са гладни.

- Най-отровната змия е континенталният тайпан. В един възрастен тайпан се съдържа отрова, достатъчна да убие 250 000 мишки или около 100 души.

- Вършат ценна работа, тъй като регулират броя на гризачите.

- Змията няма крайници и има раздвоен език. Използва го, за да души. Така че може да разбере в коя посока миризмата е най-силна дори в тъмното.

- Сърцето на змията може да се прехвърли и да се премести с няколко сантиметра, за да даде възможност на храната да мине през тялото й.

- Змиите нямат клепачи, което означава, че не могат да мигат и спят с отворени очи.

- Всички змии хапят, но не всички са отровни.

- Има около 2900 вида змии в света и над 350 от тях са отровни.

- Инжектират отровата през зъбите си, но е изчислено, че половината от всички ухапвания от змии са "сухи", т.е. не е изпусната отрова.

- Ухапването от змия, освен че е болезнено, може да бъде и много скъпо. Често струва на жертвата от $ 50 000 до 100 000 в медицински сметки.

- Змиите нападат без предупреждение. Когато чуете свистенето им, вече е късно, тъй като се отвиват със светкавична скорост.

- Змиите убиват повече хора, отколкото всяко друго създание. Световната здравна организация изчислява, че над 50 хиляди души по света умират от ухапване от змия годишно. Почти всички са от неразвитите страни, където достъпът до медицинска помощ е труден.

- В САЩ само 10-12 души умират всяка година от ухапване на змия в сравнение със 100 и повече от ужилвания на пчела.

Най-много хора умират от змийско ухапване в Индия - 10 000-12 000 годишно. В Австралия има средно по-малко от 5 смъртни случая годишно, но там живеят 7 от 10-те най-смъртоносни змии в света.

- В Древна Гърция змиите били използвани за лечение от бога на медицината Асклепий. Затова до днес тя е част от символа на медицината - змия, увита около жезъла на Асклепий.

- Някои големи змии имат повече от 300 ребра.

- Ухапването от черна мамба, която се среща на няколко места по света, е толкова силно, че убива 95-100 процента от жертвите.

- Страхът от змии се нарича офидиофобия. Повечето хора имат страх от отровни змии или просто ги намират за отблъскващи, но това не бива да се бърка с фобията. Тези, които страдат от нея, не могат да гледат змии дори на кино или на снимки. Някои смятат, че това е еволюционен инстинкт за оцеляване, наследен от предците. Според експерти, ако откриете, че не можете да стоите в една стая със змия, без да плачете, да крещите, да треперите или да изпаднете в луда паника, трябва да потърсите помощ от специалист по психично здраве. 

Повече за годината на Змията вижте ТУК.

Змиите са строго месоядни. Ядат гущери, дребни бозайници, птици, яйца, риба, охлюви и насекоми.
Змиите са строго месоядни. Ядат гущери, дребни бозайници, птици, яйца, риба, охлюви и насекоми.
Змийската отрова се използва срещу много заболявания - от рак до мускулни нарушения. Вярно е, че някои змии убиват, но също и спасяват човешки живот.
Змийската отрова се използва срещу много заболявания - от рак до мускулни нарушения. Вярно е, че някои змии убиват, но също и спасяват човешки живот.