От много години - от ученичка още, не закусвам по липса на време, но напоследък се опитвам да живея по-здравословно и гледам да хапна нещо. Четох обаче, че например банани и кисело мляко не трябва да се ядат сутрин, защото раздували корема. Кои храни са най-подходящи за закуска и кои трябва да се избягват като първо ядене за деня? Деси, на 26 г.

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на телефон

02 942 25 61 или чрез имейл

[email protected] или [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Д-р Людмила Емилова

Скъпа Деси, обяснението за прескачането на закуската при вас е съчетание от заетост, но и от естествената вътрешна потребност на всеки човек да се придържа към природните цикли на чистене. Хармонията ни с природата е показала същността си през вековете и тези процеси имат научното си тълкувание.

Като съвършена самообновяваща се система тялото има метаболизъм, подчинен на 3 цикъла в рамките на денонощието. Първият- от 4 до 12 ч е определен за чистене на организма, втория - от 12 до 20 ч, е за хранене, а третия - от 20 до 4 ч, е храносмилателен.

Така закуската попада в първия цикъл, когато, ако приемаме храна, изискваща от организма енергия за смилане, цялата ни енергия за чистене ще се прехвърли към храносмилането. Чистенето от токсини се спира и те се натрупват в подкожната мастна тъкан, която е "сметището" на тялото ни ("Суходол" за софиянци). Там тези отрови очакват подходящ момент, за да бъдат изхвърлени (това се случва само при лечебното гладуване).

Единственото, което можем да приемаме, без да се отделя енергия за храносмилане, са водата, билковите чайове, фрешовете от плодове и зеленчуци и целите плодове. Всичка друго изискват много енергия, за да се разгради и усвои. За да не сме лениви и сърдити на целия свят, е важно сутринта да изпием чаша-две вода или билков чай с мед и лимон, а около 10 ч да изядем плод или да изпием фреш.

Това ще ни гарантира всеки ден изхвърляне на токсините, приети чрез храната, водата и въздуха, както и тези, които са резултат от нормалната дейност на всяка наша клетка (а ние притежаваме от 40 до 60 трилиона денонощно работещи клетки).

Така съхраняваме енергията си за чистене на тялото и установяваме, че сме по-активни и работоспособни, мисълта ни тече леко и всички край нас се чудят на какво толкова се усмихваме непрекъснато. Всички мои над 40 000 пациенти приемат с лекота програмата за лечение с плодове, чай и мед и след престоя си в медицинския център трайно променят навиците си на хранене.

На първо място отпада закуската в нейния класически за годините след Втората световна война вид - бекон, яйца, кроасани, мляко, конфитюри. Това меню няма нищо общо с установените вековни традиции - да не се яде обилно сутрин, когато работата по двора или на нивата е била най-много, а да се хапнат на крак няколко сезонни плода, откъснати от дървото.

Опитът ми през 20-те години, откакто съществува центърът, показва, че когато и малки, и големи започват деня с чаша билков чай с мед, а в 10 ч са на плодове или фреш, те са здрави, работоспособни, а децата усвояват уроците още в час. Това е факт при хиляди от моите пациенти и за това не е за пренебрегване! Когато на малките в училище беше наложено сутрин да пият мляко и да ядат закуски от бяло брашно и захар, грипът вече не подминаваше и моите малчугани. Щом родителите им намериха начин отново да ги оставят на плодове и билков чай до обед, те възвърнаха бързо предишния си имунитет.

И така поговорката "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си" се оказа неточна за потребностите на съвременния цивилизован човек. По-вярно би било "Закуси с плодове, хапни голяма салата от сурови зеленчуци на обяд с малко постна храна или със сурови ядки и семена, а след работа или училище отново голяма салата и нормална порция друга храна според твоя вкус".

Д-р Георги Гайдурков

Съветите варират от: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на врага си" до другата крайност - не закусвай въобще. И докато диетите се сменят като на ревю, традиционният опит на народите е съвсем конкретен: никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата - "пълен стомах - празна глава". Българинът в миналото е ставал рано, хранел е животните, работел е на полето и чак към пладне е закусвал. Малките деца, чийто инстинкт е все още запазен, току-що събудени, никога не желаят да закусват и упорито отказват храна. Защо?

От една страна, организмът сутрин е зареден с енергия от приетата предишния ден храна. Обмяната обаче е произвела отпадъчни вещества, които тялото ни трябва да отдели. Това става, като сутрин се освобождават тазовите резервоари, а мускулите имат нужда от движение, за да изтласкат задържаната в тях киселина. Ако приемем храна точно тогава, ние блокираме този процес, оставаме с киселите отпадъци в нас, като кисело остава и настроението ни. От друга страна, храносмилането е процес, който по енергоемкост много пъти се равнява на тежък физически труд. Затова не е чудно, че ако си похапнем баничка с боза например, най-вероятното е да ни се доспи и да поискаме да си полегнем отново.

Къде е "златната среда"?

Първо, трябва да ядем само тогава, когато наистина имаме апетит. Храна, приета машинално или още по-лошо - насила, е отрова. Не се отделят достатъчно смилателни сокове, тя започва да гние и се превръща в стомаха и червата в зловонен отпадък. Но нека не бъркаме здравия апетит със сутрешното "стържене" на стомаха и потребността от хапка, която да го облекчи. Това не е апетит, а симптом на гастрит. Точно поради неизхвърлени навреме киселини.

Второ, знаем, че храносмилането е сложен процес, отнемащ енергия и време. Не можем да носим две дини под една мишница - да храносмиламе и да работим едновременно. Качеството и на двете ще се влоши.

Можем обаче да изберем за закуска храна, която освобождава бързо енергия и в същото време не изисква голям разход от нас за храносмилане. На това условие отговаря живата непреработена храна- плодовете и прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове. Тази храна е естественият "ключ" за нашата "ключалка" и природата е предвидила тя да пасва съвършено. В нея има живи ензими и тя се самосмила, давайки ни енергия от прости и бързи, но не с висок гликемичен товар въглехидрати, жива клетъчна вода, витамини, микроелементи и много други. Съдържа малко белтъчини и още по-малко мазнини, защото сутрин не е периодът за изграждане, а за бързо раздвижване и отделяне на токсините.

При желание можем да ползваме и по-концентрирани плодове - банани, фурми, сушени плодове. Въпреки наситеността си те няма да ни натоварят, нито ще вдигнем паразитни килограми, дори да похапнем и повече. Киселото мляко не е подходящо за първа сутрешна храна,млякото е предназначено за бебета, има релаксиращи вещества и от него се доспива.

Избягвайте тестени закуски и хляб - те изискват дълго време за храносмилане поради което отново се чувстваме сънливи, "тестовати" и мудни. Банана може да пасирате с авокадо и получавате вкусен крем.

Ако имате нужда от по-плътна храна - включете и сурови ядки (но не и овесени - те не са ядки, а технологично обработена зърнена култура!). Тях можете да приготвяте и като домашен шоколад - смлени на паста с добавени намачкани фурми, какао, канела, ванилия, джинджифил.

От ядките става и вкусно мляко - смлени до фина гладка паста, разреждате с топла вода, щипка джинджифил и подправки и разбивате с пасатор. Ако сте почитател на йогурта, може да заквасите паста от кашу и получавате кисело мляко от ядки, което можете да консумирате и на закуска, включително съчетано с банан.

Д-р Рени Стоянова

Скъпа Деси, закуската е задължителен елемент от здравословния режим. Тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Сутрешното хранене отключва метаболитните процеси, забавени по време на съня, улеснявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. Закуската помага за стабилизиране на кръвната захар, които регулират апетита и енергията, затова хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и прекаляват с поглъщаната храна. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло по-често се лишават от закуска от слабите.

Препоръчително е закуската да доставя около 25% от общата калорийна стойност на храната за деня, а за здравословен (физиологичен) се счита три-, четири- и петкратен режим на приемане на храната през деня, което съответства на циркадиалния ритъм ("биологичен часовник") на стомашно-чревния ни тракт.

Всяка закуска е по-добра от липсата на закуска. Пълноценна или не, храната, приета на закуска, има много по-големи шансове да бъде разградена от метаболитната ни машинка, отколкото порцията пържени картофки и бира за вечеря. Сутрешното хранене трябва да съдържа сложни въглехидрати, които да освобождават бавно своята енергия през идните часове, фибри, за да се чувстваме по-дълго сити и достатъчно количество протеин. Ето някои лесни варианти за здравословна закуска:

Ако обичаш зърнени закуски: сварена овесена каша с около 120 г нискомаслено прясно или кисело мляко и шепа любим плод.

Ако си любител на яйцата: омлет (3 белтъка и 1 цяло яйце) с различни зеленчуци и 1 с.л. овесени трици.

Ако обичаш хляб: парче препечен пълнозърнест хляб с маслинова паста или парче сирене. В дългосрочен план пълноценната закуска ще ни помогне много с оптимизирането на теглото и най-важното - на процента мазнини в тялото.

От друга страна, така ще сме по-тонизирани, работоспособни и енергични за задачите, които ни поставя делникът, или забавленията, планирани през почивните дни. И не бива да се оправдаваме с липса на време - няма да отнеме повече от сутрешното кафе, а наистина си струва!