Само си мислите, че кардамонът е претенциозна екзотика. Всъщност няма как да не сте го ползвали поне веднъж въпреки славата му на недостъпен (смятан е за най-скъпата подправка след шафрана - тичинки от минзухар, и ванилията - шушулки на вид мексиканска орхидея). Не ви се вярва, но по-трудното е да се разминете с него.
Ако обичате индийска кухня или дори само къри в побългарени варианти, задължително вече сте пробвали и кардамона - неизменна съставка на характерната смес от подправки гарам масала и готовите къри миксове. Когато се наслаждавате на екзотичното арабско кафе, на неповторимия вкус на азиатския масала чай или на йоги чая, тайната пак е в кардамона. Ами коледните сладки и зимните десерти с ябълки, круши, цитруси? Или царят на ликьорите, създаден от бенедиктински монаси, с чието име е известна и днес прочутата напитка? Списъкът продължава с популярната в сезона на грипа шведска горчивка и поне още 10-ина стимулиращи имунитета билкови смеси и добавки, както и таблетки за храносмилане и отвари за отслабване. Приписват му се и болкоуспокоителни ефекти.

Може да се спори кулинарните или медицински приложения са повече
Използва се в над 30 традиционни китайски и аюрведически лекарства. И в двете култури е безспорен цяр при нарушения в храносмилането, дихателни, алергични и кръвни заболявания, за детоксикация, като извор на жизненост и свеж дъх и не на последно място - в подкрепа за потентността. Модерната западна фармакология също посяга към него особено за препарати срещу инфекции в устата.
Малко вероятно е, но дори да отричате запознанство с подправката по някой от всичките изброени начини, със сигурност сте я използвали в лосион, афтършейв, дезодорант или парфюм - онзи едва доловим полъх на евкалипт и лимон. Въпреки че кардамонът е наричан кралицата на подправките, той е предпочитана съставка главно
в мъжките аромати.

Екзотичните сладостни и пикантни нотки може би сте усещали и от дима на ароматни пръчици, с каквито според легендата още Клеопатра е посрещала Марк Антоний. Не е случайно присъствието на кардамона и в приказките на Шехеразада. Както и негласната забрана разпалващите зрънца да се ползват в кухнята на Ватикана в миналото.
Затова пък в източните култури и до днес е смятан за природна виагра, която лекува импотентност. Традиционно се хвърля в ритуалния огън на сватбените индуски церемонии като невидим стимул за огнена страст.

Растението има история, стара като човечеството. Колко е ценено, личи и от присъствието му във Висящите градини на Вавилон - едно от седемте чудеса на античния свят. Има високи листа и дебели коренища, цъфти ефектно и оформя семена във вретеновидни "кутийки", които трябва да бъдат събрани в точното време, преди да се разпукнат и изсипят семенцата. Най-ценени и скъпи са шушулките, запазили естествен зелен цвят. Понякога се продават и нарочно изсветлени до кремаво или златисто за чисто кулинарна употреба. А има и "черен" сорт с тъмнокафява обвивка и по-остър вкус. Най-големите производители са Индия и Гватемала.

В много арабски страни кардамонът е символ на гостоприемство и традиционна съставка в кафето. Придава му пиперлив и едновременно с това лимонен вкус. Освен с подобряване на аромата присъствието му в чашата се обяснява с охлаждащите ефекти
на подправката. Въпреки че кардамонът е роднина на джинджифила, той се характеризира с по-мек ободряващ ефект, което го прави подходящ за употреба и вечер. Репутацията на тоник идва от веществото цинеол, което въздейства на централната нервна система. То засилва жизнеността и кръвообращението, дава на мисълта бързина и аналитичност. Действа добре при овладяване на сутрешното гадене при бременните и диария при деца.

Миниатюрните зрънца са добре познати на хората, които с усилие поддържат здравословно тегло - сдъвкват няколко, ако са попрекалили с яденето, за да засилят метаболизма. Научни изследвания показват, че кардамонът е отличен източник на съдържащото се и в кората на цитрусовите плодове вещество лимонен. Бразилски биохимици, цитирани от специализираното издание "Лив стронг", установиха наскоро, че съединението защитава клетките от окисляване, а с това - и от болести. Има хипотеза и за ефекти срещу рак, но проучванията все още са в ход.

Използването на кардамона като подправка за печени ястия или под формата на чай допринася за доброто храносмилане. Стимулира цялата система и намалява киселините.
Съдържащото се в семената етерично масло пък имат бързо газогонно действие и намаляват спазмите в червата. Растението е народен лек за спиране на хълцане.

Антибактериалните му прояви може да се окажат полезни помощници дори
при лечението на инфекциозни болести на белите дробове, дори за туберкулоза,
смята д-р Филиз Балч. При обикновени простуди, бронхит и пневмонии пък отхрачващите свойства помагат да се облекчи дишането и кашлицата, както и да се намали образуването на слуз. Чаят от кардамонови семенца се препоръчва и при болезнени венци, възпаления в устната кухина и афти. Облекчават болното гърло и намаляват напрежението в гласните струни.

А при сдъвкване на няколко от черните семенца антисептичните му съставки убиват бактериите, които причиняват лош дъх в устата. Екстракти от кардамон се оказали оръжие срещу много видове болестотворни стрептококи и кандиди. Това предлага интересна възможност - кардамон да се ползва като натурална профилактика на кариесите. Освен че проявява чисто антибактериални свойства, леко лютивата подправка стимулира отделянето на слюнка, която по естествен начин отмива частичките, които с времето се превръщат в плака. С една дума, предлага всички предимства на една дъвка, но без неудобството от издайническото движение на челюстите.

Индийският национален онкологичен институт съобщава за експеримент, в който редовен прием на кардамон убива туморните клетки при рак на дебелото черво
у мишки. Екипът допуска, че подобен ефект подправката ще има и при хората, и продължава изпитанията.

Друго индийско проучване пък отчело понижаване на кръвното на наскоро диагностицирани хипертоници под влияние на подправката. Доброволците приемали по 3 г кардамон в продължение на три месеца и понижили нивата на кръвното си налягане. Получените резултати дали основание на учените да препоръчват семенцата за
избягване на сърдечносъдови заболявания Отделно се изтъква ролята им срещу образуване на тромби. Екип биохимици установил, че кардамонът съдържа компоненти, които пречат на слепването на тромбоцитите и така пазят от стеснение и запушване на кръвоносните съдове.

Обичано от диетолозите и кардиолозите свойство на кардамона е отводнителното му действие. Той благоприятства работата на бъбреците и пикочния мехур, улеснява организма да изхвърли прекомерното количество задържани течности и нежеланите токсини, са изводите от мащабно проучване на пакистански лекари, работили по проект на тяхното здравно министерство.
Въпреки убеждението на учените, че тонизиращият ефект на кардамона е съвсем мек и ненатрапчив, още древните римляни, гърци, араби и египтяни са били наясно със силата на зрънцата като афродизиак. Източните култури и в наши дни включват кардамон при лечение на импотентност и преждевременна еякулация.

Маслата от кардамон имат забележителен ароматерапевтичен принос за намаляване на стреса и умственото напрежение. Включени в масажно олио, помагат срещу ставни болки и мускулни крампи.

Лимоновият вкус на подправката я прави подходяща както за солени, така и за сладки ястия - задушено, яхнии, огретени, пилафи, пудинги, бисквити, меденки, кексове, крем брюле, топли напитки и домашни ликьори.
С внимание трябва да се отнасят само алергичните към някоя от съставките й.