Грипната епидемия поваля точно като взрив - ударната вълна ни е съборила още преди да сме чули официалното й обявяване. Затова щом някой около нас рухне, започваме да си обменяме съвети как да не ни удари или поне да избегнем тежките последици. И ако по въпроса за ваксините може и да не приемате аргументите на академичната медицина, какво може да ви възпре да минете на диета срещу грип?

Служебната загуба от отказа да се направи каквото и да е - "на вирус не можеш да му избягаш", е безсмислена. Дори при най-драматичен ход на епидемията тя ще прегази около една трета от населението. Защо тогава да не сте в другия отбор!

Ако и бездруго се храните здравословно, вече имате преднина, когато грипът е буквално зад ъгъла. Но някои храни за засилване на имунитета ще ви дадат допълнителна сигурност срещу дебнещата отвсякъде зараза. В няколко области - Пазарджик, Ловеч, Хасково, Стара Загора, София, Варна, болните се увеличават бързо. Списъците за защитаващите храни на различните медицински школи не съвпадат, но се пресичат в няколко групи - най-богатите на: витамин С, бета-каротин, цинк, селен, омега-3 мастни мазнини, незаменими аминокиселини. Диетолозите са единодушни и за няколко суперхрани, смятани за природни антибиотици.

Вирусът е идентифициран за първи път през 1933 г., но несъмнено е разболявал и преди това и хората от опит са се научили да дават предимство на някои местни храни, докато заразата се разпространява. Днес науката потвърждава изводите им и обяснява на кои точно вещества се дължат защитните свойства. За българина на първата огнева линия са всички видове лук, медът, ябълките, шипките, орехите.

Ако поне по веднъж на ден ядем от тях, със сигурност намаляваме риска. Но ако добавим към списъка и фаворитите на световната медицина, ефектът ще е още по-добър.

Цитруси и всички други пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С. При това - в големи количества. Така ефектът ще надмине този на таблетките заради допълнителните ползи от магнезий, калий, фолиева киселина, витамин В6 и флавоноиди - естествените антиоксиданти, които държат във форма имунните клетки. Особено важно е да се ядат много плодове и зеленчуци, ако пушите. Цигарите увеличават риска от сезонните болести и нуждата на организма от този защитен витамин.

Моркови, тиква, червени чушки, домати и другите плодове и зеленчуци с червен, жълт или оранжев цвят, които можете да намерите на зимния щанд. Те отблъскват заразите чрез бета-каротините си. Освен че укрепват защитните сили, са важни и за растежа на клетките и предпазването им от израждане.

Черен дроб, месо, яйца, морски дарове,пълнозърнести видове хляб и паста, овесени ядки, круши, орехи - заради големите дози цинк, който ще ви доставят. Освен за профилактика на зимните инфекции, цинкът помага и за по-бързо възстановяване при вече проявени симптоми. Дефицитът му може да доведе до по-бърза капитулация пред вирусите.

Бразилски орех, риба, гъби, чесън и изобщо всички храни, които съдържат селен. Той пречи на вирусите и бактериите да преодоляват клетъчните мембрани, но и кара косвено зародилите се ракови клетки да се самоубиват.

Риба и ядки също укрепват организма по няколко направления, но доминираща защитна функция изпълняват омега-3 мастните киселини. Имат силен антиоксидантен ефект. Съдържат се и в много от семената, но за да се усвояват пълноценно, е добре да се приемат или смлени, или под формата на олио.

Чесън - безспорен и точно по тази причина смятан за банален. Всъщност той изпълнява главната роля в специфичната защита от вируси. Една от съставките му - алиин, се смята за по-надеждна и от лекарство. Скилидките унищожават свободните радикали, които увреждат клетките, и им помагат да се отбраняват от бактерии и вируси.

Джинджифил можете да добавяте щедро и към храната, и към чая. Той има силна защитна функция срещу атакуващите ни патогени и в комбинация с мед. Етеричните масла в корена буквално зареждат организма с допълнителна енергия и му помагат да се разправи с вируси и бактерии. Ако не го харесвате в храна, опитайте с чай. Залейте с чаша вряла вода 2 супени лъжици прясно настърган джинджифил и го оставете да кисне 5-10 минути, добавете малко прясно изцеден лимонов сок и по-желание мед.

Кисело мляко. Колкото и да ви се струва "обикновено" заради неговата достъпност, то също е на първа линия в борбата със заразите. Полезните бактерии в него укрепват

имунните клетки. Благодарение на живите микроорганизми от добрия арсенал организмът е в много по-добра позиция да се бори с вирусите.

Бъз. Десетки рецензирани проучвания доказват, че защитава от инфлуенца, а при започнало заболяване намалява продължителността и тежестта му.

Ако въпреки всичко легнем - без мляко и сол

Hе пийте прясно мляко, ако в момента се опитвате да надвиете грипа. Млечните продукти улесняват образуването на слуз в белите дробове и синусите, което може да бъде доста мъчително - хората, страдащи от хроничен бронхит или синузит, добре познават усещането.

Гаденето и диарията са чести спътници на грипа, макар и не задължителни. В такава ситуация трябва да задържите максимално количество вода, за да не се обезводните. Високата температура също "изпарява" течностите от организма. Солта възпрепятства абсорбирането на течности и всъщност дехидратира, затова минете на безсолна диета.

Забелязали ли сте, че докато сте болни, кафето не ви е вкусно, както обикновено? Това се дължи на факта, че голяма част от неговото очарование е в аромата, който запушеният нос не може да усети. Има обаче и по-сериозна причина да спрете черната напитка, пък и другите с кофеин - той също дехидратира. Затова черният и зелен чай трябва да се заменят с билкови, а ободряващият ефект на кафето може да се постигне с чудесен чай от джинджифил с капка лимон.

Кърито е чудесно за профилактика на грип, но веднъж пипнали го, не бива да ядете пикантна храна. Болните имат по-чувствителен стомах, затова трябва временно да си наложат ембарго на лютото. Както и върху концентрираните плодови сокове на гладно.

Пълно табу на захарните изделия! Захарта възпира организма да се бори с вирусите и бацилите. Дори по-лошо - създава им комфортни условия за съществуване.

Подобен на захарта проблем предизвикват и пържените и много мазните храни. Ако сте решили да зарадвате детето с любимите му пържени картофки, по-добре недейте. Направете вместо това картофена салата с много лук и лимон.

Изкарайте няколко дни без месо - то е сравнително тежка храна и смилането му отнема от енергията на организма. А всичките сили трябва да бъдат насочени към справяне с грипа. Затова е препоръчително първите няколко дена да се мине на вегетариански режим. После малко пилешко и телешко може да ви дойдат добре. (24часа)

РЕЦЕПТА

"За профилактика на грипа започвайте деня си с чаша сок от моркови - съветва д-р Емил Илиев, един от известните лекари, който използва силата на храната в лечението. - През деня обезателно много плодове и зеленчуци, пълноценни белтъчини и храни, съдържащи цинк. При хора, които не си ги набавят по естествен начин, се препоръчва по 1/2 до 1 грам витамин С и 15-20 милиграма цинк от аптеката. Ако все пак вирусът ви повали, по-бързо ще оздравеете с ударни дози витамин С - 1 до 3 грама дневно, и цинк - до 40-60 милиграма общо за деня."