Светът полудя по кокосовата вода. До такава степен, че двете най-големи износителки на кокосови орехи - Индонезия и Филипините - се задъхват от нарастващото търсене, пише сп. "Тайм". Всички холивудски звезди се наливат с нея (виж карето), а по техния пример - и целият американски народ.

През 2012 г. износът на кокосова вода от Филипините е скочил 4 пъти спрямо 2011 г. През 2011-а пък продажбите й в САЩ и Европа са се увеличили със 100% и са достигнали повече от 265 млн. долара. Само във Великобритания през миналата година търсенето е скочило с 600%, пише в. "Дейли мейл".

Естествено, в свободния свят нито една пазарна ниша не остава незапълнена, така че вече близо 40 американски компании я предлагат в супермаркетите в САЩ бутилирана, затворена в картонени кутии или кенчета. В Австралия марките са поне 12.
На какво се дължи всичко това?

Някои приписват на кокосовата вода чудодейни свойства. Жителите на горещите страни отдавна я пият като охлаждащо и освежаващо средство. Западът обаче я превърна в здравословен хит.

Кокосовата вода се съдържа във вътрешността на младите и неузрели кокосови орехи. Тя не бива да се бърка с кокосовото мляко, което се прави от плътната месеста част на зрелия орех и е много по-калорично.

Там, където растат кокосовите палми, е достатъчно да се пробие дупка в ореха, за да се пъхне сламка и да се пие директно от източника. Този начин на пиене носи и най-голяма полза. Във вътрешността на кокосовия орех тя е стерилна, а когато влезе в контакт с въздуха, много от качествата й се губят.

Едно от нещата, които винаги се изтъкват, когато стане дума за кокосовата течност, е, че тя има сходен електролитен баланс като кръвната плазма. По тази причина по време на Втората световна война в района на Тихия океан е била използвана като физиологичен разтвор при вливания на ранените. Вероятно затова в Азия я наричат "сок на живота".

Някои я препоръчват като заместител на спортните и енергийните напитки. Съдържа по-малко натурална захар и натрий и повече калий и калций от тях. Така много бързо възстановява водния баланс на организма и му действа като естествен акумулатор.
Едно от основните й качества е много голямото съдържание на калий Обикновено това вещество се асоциира с бананите.

Чаша кокосова вода обаче има калий колкото няколко банана, а калориите са едва 45. Калият е важен електролит, който поддържа здравето на бъбреците и сърцето и благоприятства функциите на клетъчно ниво.

Освен калий кокосовата вода съдържа и лауринова киселина, която има силни антибактериални свойства. Достатъчно е да се каже, че тя се открива и в кърмата.
Предпазва от стомашни инфекции и засилва имунитета. Изследвания, направени в последно време, показват, че кокосовата вода помага за увеличаването на добрия холестерол, което я прави много добро природно средство за поддържане на сърдечносъдовата система.

Полезното действие на напитката се простира и върху кожата, косата и ноктите. Цитокинините в нея помагат за регулирането на растежа и делението на клетките. Така се намалява ефектът от стареенето на кожата и се поддържа нейният баланс Ph. Затова се препоръчва прилагането на кокосова вода вечер преди сън на поразените участъци от кожата - възрастови петна, бръчки, стрии и екземи.

Твърди се още, че кокосовата вода помага при обезводняване, предизвикано от тежки стомашни разстройства. Много бременни пък я използват да облекчават храносмилателните си проблеми. В страни като Индия или Бразилия хората, които по една или друга причина са били в гладна стачка, първо се захранват с кокосова вода.

По една чаша дневно помага да се преживеят по-лесно горещините. С нейна помощ тялото се възстановява по-бързо след уморителни тренировки и тежки физически натоварвания.

Кокосовата вода не е панацея, предупреждават обаче редица специалисти по хранене. Френската диетоложка Беатрис дьо Ренал казва: "В кокосовата вода има малко повече калий и това е всичко. Нейната основна полза е в това, че дава възможност на хората от тропическите райони да имат достъп до чист източник за пиене."

Андреа Джианколи от Академията за хранене и диети в САЩ посочва, че кокосовата вода не е "магическа" и че в много други продукти, използвани при здравословна диета, има голямо количество калий, задоволяващо всички нужди на организма.

Американската диетоложка Таня Ферарето допълва, че кокосовата вода е рекламирана като богата на калций, магнезий и фосфор, а всъщност съдържа малки количества от тези вещества. Освен това заради вноса отдалече, е твърде скъпа - по 3-4 долара бутилката.

Учени също посочват, че качествата на кокосовата вода не са достатъчно изследвани, така че няма очевидни доказателства, че редовното й пиене намалява риска от сърдечни заболявания и регулира кръвното налягане.

Си Ен Ен наскоро разкри, че на етикетите на някои от марките се посочват по-високи количества на съдържание на калций и магнезий от тези в действителност. По този повод телевизията заключи: "Когато нещо стане толкова популярно, хората са склонни да вярват повече на твърденията, отколкото на истината."

Звездите слабеят и инвестират в нея

Риана с огненочервени коси призовава хората да пият кокосова вода от постери по магистралите.
Мадона, известна със спартанския си режим, инвестира 1,5 млн. в компания, която я бутилира в САЩ. И както подобава на инвеститор, не спира да хвали здравословните й качества.

Матю Макконахи, Къртни Кокс, Миша Бартън, Ан Хатауей, Жизел Бюндхен, Сиена Милър, Джесика Симпсън, Антъни Кейдис от "Ред хот чили пепърс" и много други холивудски звезди са луди по нея и не излизат никъде, без да си сложат в чантата поне по една бутилка. Звездите определено имат пръст в резкия скок на популярността на кокосовата вода в последните години.

Дженифър Анистън заяви преди време, че поддържа фигурата и добрата си форма с диета от кокосова вода и краставици. Всяка сутрин тя изпивала по една чаша от освежаващата течност, в която слагала и малко джинджифил.

Точно по времето на раздялата си с Ащън Кичър Деми Мур отслабна драстично и мнозина обясниха това с емоционалното й състояние. Тя самата обаче разкри, че дължи източения си силует и младежкия си вид на редовната употреба на кокосова вода. Впрочем Деми Мур, както и Матю Макконахи също имат акции в компании, които продават напитката в САЩ.

За диетичните качества на водата разказва и Гуинет Полтроу. Тя я използва главно като средство за пречистване на организма от отровите в диета, която прилага преди началото на пролетта. В нейния режим се пие по чаша кокосова вода точно в 11,30 часа. Очистващите свойства се дължали на съдържанието на целулоза.

Аргументите на звездите са, че кокосовата вода не съдържа мазнини. Има леко сладък вкус, но е с много ниско съдържание на естествена захар, поради което е хем нискокалорична, хем задоволява нуждата от поемане на други сладки неща.

Опиталите диета с нея уверяват също, че течността, която съдържа витамини и минерали, води до притъпяване на чувството на глад и не позволява организмът да изпадне в стрес.

Кокосовото масло реабилитирано

Кокосовото масло предпазва зъбите от разваляне, показват нови научни изследвания. Този факт се добави към масовия ентусиазъм, завладял Запада за всичко, свързано с кокоса.
Според учени от технологичния институт "Атлон" в Ирландия, цитирани от Би Би Си, модифицираното с ензими кокосово масло атакува стрептококовите бактерии, които са основна причина за гниенето на зъбите и появата на кариеси.

Прибавянето на кокосово масло към продуктите за зъбна хигиена е атрактивна алтернатива на химическите добавки, казва д-р Деймиън Брейди от екипа.
Десетилетия наред кокосовото масло бе отхвърляно и демонизирано заради високото съдържание на наситени мазнини, което го правеше идеално за запушване на артерии. Нови проучвания обаче го реабилитираха като вегетариански заместител на животинското масло и доказаха, че то не вреди на сърцето и има редица други полезни свойства.

"Близо 60 години здравните власти и медиите предупреждаваха, че кокосовото масло води до повишаване на холестерола, затлъстяване, сърдечносъдови болести и алцхаймер - казва д-р Джоузеф Меркола, автор на бестселъри, пред в. "Хъфингтън пост". - Сега обаче изненадващо се оказа, че естествено наситените мазнини в чистото кокосово масло имат редица здравословни ефекти като поддържане на имунната система, на щитовидната жлеза и подобряване на състоянието на кожата.
Почти 50 на сто от мазнините в кокосовото масло са от редкия тип, срещан в природата, който се нарича лауринова киселина - съставка, която в организма се превръща в монолаурин и има антивирусни и антибактериални свойства."

Учените твърдят, че причината за нарочването на кокосовото масло в миналото е, че повечето изследвания са се правили с отчасти хидрогениран продукт, а хидрогенирането създава вредни трансмазнини. Според тях кокосовото масло, което не е третирано химически, е съвсем различно нещо.
Кокосовото масло отдавна се използва в козметиката, главно в продукти за подхранване на косата и лосиони за тяло.

Често се използва при масажи, защото се абсорбира лесно от кожата, а ароматът му действа успокояващо и отпускащо. Все по-често напоследък става част от подмладяващи кремове, сапуни и шампоани.

Производителите и търговците с кокосови продукти в западните страни обаче са сериозно загрижени, тъй като заради ниските изкупни цени фермерите в Азия - в страни като Тайланд, Шри Ланка, Филипините, Индонезия, Малайзия и др. - нямат стимул да създават нови насаждения от кокосови палми, пише сп. "Тайм".

Затова много от компаниите започват да избягват посредниците и да купуват директно от фермерите, като им плащат значително повече, за да поддържат продукцията си екологично чиста.

В тропическите страни течността в зелените кокосови орехи е важен източник на чиста вода за пиене.
СНИМКА: РОЙТЕРС
В тропическите страни течността в зелените кокосови орехи е важен източник на чиста вода за пиене. СНИМКА: РОЙТЕРС