Заради семплия си вид пащърнакът често е подминаван на щандовете с мислената присъда, че е неугледна ряпа или морков албинос.

И невярно, и напълно незаслужено.

Ще се убедите, ако го опитате, приготвен от познавач. Кореноплодният зеленчук всъщност е сладникав, а не лют или горчив изрод, и наистина е близък роднина на моркова, като не му отстъпва по полезност.

Пащърнакът е сред най-здравословните храни на зимата. Нещо като нискокалоричен картоф - също толкова вксусен и засищащ, но с много повече полезни вещества и фибри, което го прави любимец на диетолозите.

Порция с обем пълна купичка сготвен пащърнак е едва 50-60 калории.

Белият "морков" всъщност има два пъти повече фибри от черешите, смятани за летния шампион по влакнини и витамини.

Зеленчукът е познат на Европа още от древни времена, но е избутан в ъгъла от лесното производство на картофи, които след световните войни постепенно завземат мястото му на масата. Тогава малкото му калории са били недостатък и той е оставен по милост в кухнята само като подправка за бульони и супи.

Старият континент започна процедура по реабилитация на пащърнака наскоро - след като Америка започна кампания за поощряване на производството на пащърнак - равностойна алтернатива на изключително популярните там сладки картофи. Бататите, както вече са известни и у нас, са много полезни, но и много по-скъпи. А сериозни изследвания през последното десетилетие установяват, че пащърнакът успешно конкурира, а по някои показатели дори изпреварва сладкия картоф. Като съотношението цена - хранителни качества е повече от отлично.

Белият "морков" има разнообразни кулинарни приложения - замества не само картофите, но и оранжевия си братовчед.

Печен - цял или нарязан на тънко като чипс, или на пюре се услажда дори на малките деца, които не обичат или не понасят моркови.

Сполучлива комбинация е с целина и червено цвекло в укрепващ имунната система зимен фреш, а добавен към салатата от моркови, придава нов приятен вкус. Обогатява и вкуса на сурова салата от моркови и ябълки (залети с лимон, за да не потъмнеят), а ако включите и нарязани на ситно сушени сини сливи, ще получите истински деликатес. Добре се комбинира пащърнакът и с риба - под формата на пюре, или варен на пара и поръсен с малко твърдо сирене, например пармезан или пекорино.

Може да ви се види странно, но печеното пиле с пащърнак е невероятно вкусно и засищащо. Като не противоречи на масовото правило при диетите на вечеря да се яде само малко птиче месо със зеленчуци. Подходящ е за крем супи, цял на фурна с много глук и мащерка, настърган в мъфини вместо моркови. А дори може да се приготвя досущ като пържени картофи, при това с изненадващо приятен вкус.

Успешно заема и мястото на картофите в диетичен гювеч - все пак човек трябва и да се засити, нищо, че е на диета. Подобно на забраняваната от повечето диетолози съставка, пащърнакът съдържа и много калий - елемента, който най-всеотдайно подпомага сърдечносъдовата система.

Коренът съдържа полезно етерично масло и се нарежда сред храните, чиито фитохимикали имат спазмолитичното действие и облекчават болки в стомаха и червата.

А диуретичният му ефект улеснява бъбреците, дори когато сме прекалили с готварската сол.

Сред основните му лечени претенции обаче е деликатното разширяване на кръвоносните съдове и оттам - меко средство за контрол на хипертонията, един от безспорните виновници за инфарктите и инсултите. Като главната защитна роля срещу високото кръвно изпълнява биологично активното вещество пастинацин.

Заради съдържанието на фитокумарин пък се търсят лечебни ефекти на пащърнака при лечението на витилиго - състояние, при което здравата кожа губи своя цвят и изглежда като бели петна, напълно лишени от пигмент.

Освен специфични ползи пащърнакът има и едно универсално, но изключително важно качество: богат е на фибри

- растителни влакнини, които не се усвояват и се изхвърлят от организма, но влияят на преработването на всички останали вещества в храните. Една чаша нарязан пащърнак съдържа 6,5 г фибри, което е приблизително 25% и 17% от препоръчителния дневен прием съответно за жени и мъже според известната "Мейо клиник". Фибрите са важни не само за безпроблемното отвеждане на преработената храна извън организма, но и за регулиране на кръвната захар и намаляване на лошия холестерол.

Тези влакна дават чувство за ситост и при съвременния заседнал начин на живот може да намалят риска от хемороиди, разширени вени и болести на дебелото черво.

Средно голяма купичка нарязан суров пащърнак съдържа една четвърт от нужните ни за деня витамин С и витамин К, който е важен за растежа на клетките и като профилактика на остеопороза. Зимният зеленчук често е препоръчван на бременни, защото е смятан за защита от анемия. Освен това порцията осигурява около 20% от желаната дневна доза фолиева киселина, която пази от увреждания бебето.

Ползите от витамин С за укрепване на съпротивителните сили на организма са безспорни в студените месеци. Стандартната порция от белия зеленчук осигурява пълен витаминен комфорт за следващите 6 часа и поддържа тонуса.

Изненадващо на пръв поглед, но в различните си части растението съдържа и полезни омега мастни киселини, които са необходими на организма за здравето на сърцето, мозъка и имунната система.

Ако се изкушавате да опитате подминавания досега зеленчук, может даго предвидите за гарнитура на риба, да го приготвите на пюре и да го поднесете поръсен с току-що смляно ленено семе.

Така ще получите истинска "омега бомба". А най-вероятно и нова позиция в списъка си за следващото пазаруване.

Пащърнакът е шимпион по витамини от група В сред кореноплодните зеленчуци. Супа от него засища като основно ястие. 
СНИМКА: ТРОЙ ОУЕНС
Пащърнакът е шимпион по витамини от група В сред кореноплодните зеленчуци. Супа от него засища като основно ястие. СНИМКА: ТРОЙ ОУЕНС