Около 2 милиона и половина са потните жлези в човешкото тяло и има дни, в които ви се струва, че са в заговор непременно да ви изложат. Рекордът на минигейзерчетата е да изхвърлят през порите около 3 литра пот за час. При това не за да ви дразнят, а за да поддържат телесната ви температура постоянно на около 37 градуса. Но и като физиологично кранче, което нервната система използва да изхвърли напрежението навън.

За да изпълняват задачата си, жлезите са разпръснати навсякъде по тялото. Не леем пот единствено през устните, зърната на гърдите и няколко други съвсем малки участъка. Върху всеки друг милиметър от кожата ни се отделят видими или недоловими със сетивата капчици с неприятна миризма. И стремежът да я избегнем ни подтиква да харчим луди пари за сапуни и средства срещу потене. Като все ни се струва, че трябва да продължим да търсим съвършеното средство срещу собствената си миризма.

Към познатия досега списък на хигиенните стоки находчиви производители добавят парфюмираща храна. Първи бяха дъвките, които така или иначе човек използва главно за освежаване, бързо последвани от още по-амбициозен вариант - дезодорант на бонбони. Както досега, нетрадиционната стока цъфна първо на американския пазар, но благодарение на онлайн магазините почти веднага ароматизира и търсачите на нови усещания в Европа. Без да броим чисто японските варианти, защото поне засега те си остават продукция за вътрешния пазар.

Новият продукт се превръща в мода и защото се появява по време, в което тайфунът на нутрикозметиката - хранителни добавки за разкрасяване отвътре, не знае граници. Ароматите са близки до основните, използвани за традиционното фъскане под мишниците: роза, лавандула, здравец, ванилия.

Изненадващ е механизмът, по който се постига парфюмирането отвътре. Той имитира чесъна - зеленчука със смущаваща воня, която компрометира стремежа ни за тяло без лош дъх. Дори ако сме си хапнали от него предишната вечер. Защото неприятни за обонянието вещества се излъчват с урината и потта. Миризливи молекули, които не се променят и се изхвърлят от организма такива, каквито влизат, съдържат и лукът, аспержите, кимионът, кърито и други по-екзотични подправки. Учени са измислили как да използват това свойство с обратен знак - порите да освобождават уханни съставки и така да обгръщат тялото с деликатен аромат.

Без никакви академични познания, още от древността ориенталската кухня използва натуралната розова вода като хранителен парфюм в обредните храни и сладкишите за сватби, кръщенета и други семейни тържества. Друга съставка, която задължително влиза в рецептите за най-ценените сладка и компоти, е индришето. Етеричните масла в листата му също парфюмират тялото отвътре. Всъщност део бонбоните са нещо като много концентрирани ароматизиращи десерти, но без захарта. Подслаждането се постига от заместител, който също се произвежда от цвекло, но му се приписват полезни качества - малко калории, не вдига рязко глюкозата в кръвта и не атакува агресивно зъбите.

Всички тези екстри не отменят честото къпане, напротив. Дори редовно да си изяждаш "дезодоранта", това не спира размножаването на бактериите в участъците с обилно потене, ако поне веднъж на ден критичните зони не се измиват. Ароматите не могат да скрият липсата на хигиена, тя се надушва и под щита им, предупреждават дерматолозите. Друга особеност на ядливите парфюми е, че и при тях крайната миризма е различно нюансирана за всеки човек. Зависи от особеностите на обмяната на веществата на конкретния организъм. При някои състояния или заболявания благоуханните молекули се променят и само приличат на първоначалните, а резултатът е дори неприятен.

Холандски експерти усилено разработват козметичен продукт, който "Дейли мейл" сравнява с превръщане на тялото в уникален биологичен спрей. Той не разкрива с какви вещества експериментират, но вероятно разчитат на гераниола - ароматното вещество, което естествено съдържа българската маслодайна роза и с което и наша фирма произвежда дезодорант за ядене.

Естествен гераниол има и в цитрусовите масла и дори в някои сортове тютюн. Освен като лукс за обонянието, веществото е с реноме на репелент срещу комари или други насекоми. Но ако ви спаси от кръвосмучещите досадници, може да ви създаде друг проблем. Има данни, че привлича пчелите, тъй като е сходно с отделяна от телата им субстанция за маркиране на въздушното трасе до кошера.

Използваната в иновативната козметика съставка не се разгражда в организма на човека и излиза заедно с потта, като й дава свеж аромат. Бонбончето е дозирано така, че да излъчва дъх на роза 6 часа, но при едрите хора ефектът се изчерпва по-бързо.

Парфюмиращата козметика “пер оз” (през устата) е новият букет за Св. Валентин не само в Америка, където още през лятото се превърна в хит, но и на немския, испанския и британския пазар, ако маркетолозите не преувеличават.

Едновременно цвете и естествен парфюм за най-специалния за вас човек, търси логика автор на "Гардиън". По-нелюбезните коментари по темата са, че човек може да не иска да играе роля на освежител за въздух. А контрата: а този човек пътувал ли е в час пик с градски транспорт без климатик през лятото…

Биологията приема за безспорно, че мъжете се потят повече от жените. Влияят основно броят на потните жлези и големината на порите - миниотворите на кожата, които са сравнително по-големи. Но и расата и начинът на хранене. Вегетарианци твърдят, че хората, които ядат месо, ги отвращават не само с морала, а и с миризмата си.

Всъщност в типичния случай потта не дразни обонянието, тъй като е предимно вода с малко соли и още по-малко отпадъчни продукти, които съдържат мастни киселини и протеини. Лошата миризма се поражда от бактериите, които нормално живеят върху сухата кожа, без да създават проблем, но се активират от влагата. Освен душ срещу вонята помагат дезодорантите, които маскират миризмата, и антиперспирантите, които всъщност пречат на отварянето на порите и така не дават на потта да излезе. Изглежда идеално решение - няма пот, няма миризма, но някои учени смятат, че това нарушава нормалните процеси и затруднява охлаждането на тялото.

По-естествен начин тялото да не излъчва миризми с потта е човек да пречиства организма си с комбинация от спорт и сауна.

Ако сутрин тичаш, плуваш, или отделиш достатъчно време за фитнес, душ и сауна, изхвърляш всички остатъци от вчерашния метаболизъм чрез обилното изпотяване. Разбира се, не бивада се допуска обезводняване, предупреждават лекарите. Няма твърда норма колко вода да се пие. Принципното положение е, колкото губиш, толкова поемаш. При обичайни дейности човек отделя около литър течност през порите за целия ден. Докато в сауната това става за 10-ина минути. Важно е загубата да се компенсира бързо с вода. Освен останалите ползи от пречистването има и бонус - дори най-острото обоняние не може да долови неприятна миризма.

Миризмата на лавандула се харесва повече на мъжете, а розата е фаворит на жените.
Миризмата на лавандула се харесва повече на мъжете, а розата е фаворит на жените.