Доскоро фитнес инструкторът от щата Охайо Пол Тиодор е бил наясно, че може да направи 30 набирания в рамките на една серия. От миналата събота обаче вече знае, че всъщност е способен да стигне до 2501 повторения за цяла тренировка. Тренировка, която продължила невероятните 15 часа.

Това е изключително постижение за младия американец, въпреки че той не успя да постави нов световен рекорд за Книгата "Гинес". Официалното постижение е 4020 набирания за 24 часа. Пол обаче е имал съвсем различна идея. Пред медиите той разкри, че е опитал да счупи рекорда заради премията от 50 000 долара, която искал да дари на своята позната Зои Уотърсън. 16-годишната мажоретка страда от тежко генетично заболяване, а мечтата й е да събере средства за ремонт на специализираната болница в Кливланд, където тя прекарва по няколко месеца годишно.

След последното си набиране Тиодор призна, че това е най-пълноценната тренировка, която е правил някога. Защото в крайна сметка успя да събере около 25 000 долара за болното момиче.

Предизвикателството

Пол, висок 175 см и тежащ 80 килограма, избира проста стратегия. Решава да прави по 6 набирания на минута, докато стигне 1000. След това ги намалява с едно до пет на минута.

"Първоначално си мислех, че ще стигна до 2000 сравнително бързо - да речем за 6 или 7 часа. Това трябваше да бъде базовата ми позиция за атака на рекорда", пояснява собственикът на компанията "Фит ми Ъп".

Стратегията на здравеняка обаче се променя тотално около 8-стотното набиране. Тогава получава възпаление на дланите и пръстите и спешно се налага кожата да бъде покрита със специален тейп. Процедурата изчерпва времето, което е било предвидено за хранене - на 4-ия час е трябвало да изяде една зърнена вафла с ядки. Така Тиодор пропуска да зареди тялото си с така необходимия микс от протеин и въглехидрати и практически преждевременно губи шансовете си за световен рекорд.

След това получава силни болки в лявото рамо и десния бицепс, които го принуждават още на кота 1500 да намали повторенията от 5 на 3 за минута. По това време взема полагащата му се почивка от половин час, която използва за душ и възстановяване.

"Въпреки че отново си върнах усещанията, мускулите ми отказаха да продължат в същото темпо. Бицепсите на двете ръце бяха толкова втвърдени, струваше ми се, че ще се пръснат. Въпреки това в следващите 6 часа продължих да се боря, но когато направих 1700 повторения, осъзнах, че няма начин да бия рекорда", признава си фитнес треньорът.

Мотивацията

При ясната идея, че опитът е обречен, и силните болки в тялото най-нормалното нещо за Пол е да спре. Той обаче продължава заради Зои. Заради заболяването нейният бял дроб функционира с едва 50% от капацитета си и ежедневно приема по 52 хапчета.

"Спомням си, че преди две години Зои прекара около 5 месеца в болницата. Тогава ми каза, че ако се реновира етажът на нейното отделение, това ще се отрази позитивно върху всички пациенти. Тя вярва, че ще бъдат по-щастливи и съответно може да се възстановят по-бързо", добавя здравенякът, който ще преведе цялата сума на болницата в Кливланд.

Според Тиодор е много важно всеки човек да си поставя големи цели и в тренировките. Да сме наясно защо отиваме в залата и какво искаме да постигнем. Често си намираме най-различни оправдания само и само да пропуснем следващото занимание. Или пък си тръгваме по-рано, защото сме се почувствали уморени.

"В такива моменти просто си помислете за някой човек, който дори и да иска, няма как да тренира. Това може да е болен или контузен приятел или пък някого, за когото сте чули или прочели във вестника. Това се нарича "активна молитва" и означава да тренираме с по-дълбока цел и да не забравяме колко важно е да можем да се движим", категоричен е американецът. (24часа)

Набиранията на лост са едно от най-базовите и ефективни упражнения за физическа подготовка. Почти всички напреднали бодибилдъри го включват в програмата си за гръб, тъй като натоварва най-много тази мускулна група. Според различния хват на ръцете се работи за отделните части от гърба. Някои ги използват в началото на тренировката, а други ги включват в същинската й част, като добавят и допълнителна тежест. Използват се и така наречените “фитили” (фитнес бинтове - б.а.) за допълнителна стабилност. При набиранията се натоварват много сериозно и бицепсите, което прави упражнението още по-целесъобразно.

Освен че е много ефективно, това упражнение може да се практикува навсякъде. Достатъчно е да имате здраво фиксиран лост или тръба.

Набиранията са едно от основополагащите упражнения и в кросфита, който добива все по-голяма популярност и в България. Специалистите съветват да внимавате с изпълнението, тъй като може да се стигне до претоварване и травми в лактите. (24часа)

Известният български модел и фитнес инструктор Ани Трънска също използва често популярното упражнение, което помага за развитието на гръбната мускулатура.

Пол Тиодор и Зои позират за снимка, преди да започне опитът.
Пол Тиодор и Зои позират за снимка, преди да започне опитът.
Пол прави 2366-ото си набиране.
Пол прави 2366-ото си набиране.
Треньорът не успя да бие рекорда, но събра прилична сума за каузата.
Треньорът не успя да бие рекорда, но събра прилична сума за каузата.