Най-невъзпитаното нещо, което можете да направите във френския град Мантон от утре до 9 март, е да си поръчате фреш, различен от цитрусовия. Това ще обиди дълбоко всеки от 30-хилядното население на средиземноморския курорт. Етикетът предвижда гостите на града да пият единствено от свежата напитка с искрящ оранжев цвят.

През идните 3 седмици той ще доминира не само в чашите, но и като украса по сградите и улиците. Защото когато не става за плаж, Перлата на Френската Ривиера има Фестивал на лимоните. Време, в което градчето бие по известност Ница и си мери карнавала с нейния. Точно в този период разположеният на 20-ина километра по-известен туристически център губи състезанието. В Мантон и тази година ще се стекат над 230 хиляди гости, за да срещнат Принц Лимон с гвардията от лимончета и да видят изумителните над 10-метрови композиции от плодове по улиците. "Монументите" се правят по специална технология и всяка година в тях се влагат към 150 тона цитруси.

В майсторенето участват не по-малко от 300 души, напътствани от дизайнери. Лимонено-портокаловите произведения греят с цветовете си и денем, и осветени нощем. През няколко дни има и истински карнавални паради. А в прочутата ботаническа градина се устройват изложения и уъркшопове. Може да се види най-богатата сбирка на цитрусови видове от полудив грейпфрут през екзотичния кумкуат, чиито плодове се оприличават на портокалчета джуджета, до редки селекции клементини. В Градината на светлината тече светлинно шоу , по улиците свири духов оркестър, изобщо на шоу като на шоу.

Първата фиеста е през през 1895 г. и е имала за цел да привлече посетители извън активния ваканционен сезон, като приликата с днешните празненства е като на прапрапрадядо и внук. Дори плодовете, символи на карнавала днес, се появяват чак през 1934 г. Съвременният вариант всяка година сменя темата на честването и добавя по нещо към пищността си. Последното издание е вдъхновено от приключенския роман на Жул Верн "Пътешествие около света за 80 дни" и пресъздава по специфичен начин фантастичните идеи на известния визионер. Изборът не е случаен.

Фестът чества 80-и юбилей от включването на лимоните и портокалите като задължителен елемент във фиестата, която носи на града известност и пари. Шествията минават по крайбрежния булевард и са зрелищен парад на ярки цветове, музика, традиционни костюми и мажоретки.

През всичките дни на фестивала градският пазар гъмжи от туристи, които искат да отнесат част от атмосферата на празника под формата на буркани със сладко - познайте от какво, ликьори, красиви ръчни сапуни с натуарални съставки и биопарфюми с цитрусови етерични масла.

Празникът слага на градчето до италианската граница етикета Столицата на цитрусите и това прозвище е толкова популярно, колкото и благосклонното "лятно" сравнение с перла на Лазурния бряг.

С цитрусов аромат е и Фестивалът на портокалите в Амстердам на 30 април. Същия символ има и есенен празник в турския град Мерсин. Италианска фиеста също има за главен портокала, но носи всички белези на война. За нея и за озадачаващи традиционни забавления говорят снимките в галерията.

Бой с портокали

Безстрашни доброволци в ролята на "добри" и "лоши" се замерят с омекнали плодове в град Иврея в Северна Италия по време на традиционни бой с портокали. Баталната сцена пресъздава легенда за въстанал срещу жестокия господар бедняк, който с верни приятели нападнал злодея и свитата му, отсякъл му главата и освободил града от тиранията. Плодовете символизират търкулнатите глави. За традиционния фестивал организаторите осигуряват над 50 хиляди кашончена с бракувани плодове. "Въстаници" и "граждани" обстрелват облечени като стражи доброволци, които обаче имат от същите муниции и се бранят до последна капка портокал. Забавлението не е безопасно, затова в близост винаги има екипи за първа помощ. Червена шапка на главата е знак, че участваш само като зрител, но не искаш да бъдеш замерван.

Търкаляне на сирене

На някои им се завива свят само като погледнат стръмнината на най-известния по света хълм в Глочестър, но има луди глави, които поддържат жива атракцията с гонене на пусната от височината пита скъпо жълто сирене. С надеждата да си я занесе вкъщи.
Във фестивала участват предимно домакините англичани, но понякога се престрашават и дошли да гледат чужденци. Провежда се в последния понеделник на май.
Шанс да финишираш без травми няма, но пък всяка година има участници, които вярват в това. За радост на неколкохилядната публика, която необичайното състезание събира.    

Прескачане на бебета

Обичаите срещу уроки по пронцип са странни, но като че най-оздачаващо е прескачането на бебета на фестивала Ел Колачо в испанския град Кастрило де Мурсия в северната провинция Бургос. На обичая се приписва пречистваща сила - да изгони злите сили от младенците и да ги пази от болести и злочестие. Датата му се мени - започва 60 дни след Великден, за католическия празник Тялото Христово. По централната улица се слагат постели за родените през годината деца. В ролята на дяволи, облечени според местната представа в жълти дрехи, влизат най-атлетичните мъже и досега не се знае за нещастен случай на церемонията. Въпреки това гледката спира дъха на родителите и на туристите. По исторически данни корените на обичая са в далечната 1621 г.

Цветно, по-цветно, най-цветно, Холи

За последното пълнолуние на индийския лунен месец фалгун - през март, е празникът Холи - тържество на цветовете и ароматите във всичките им нюанси. Облаци от парфюмирани бои на прах и водни "бомби" превръщат участниците в живи картини.
Най-романтичното обяснение за възникването на ритуала още преди векове е легендата за разделени заради цвета на кожата си влюбени. Тъмният младеж не можел да стане бял като любимата, но пък какво пречело да боядисат лицата си в какъвто цвят искат…

Бърнинг мен

И пустинята в Невада си има фестивал, при това културен. Бърнинг мен е една седмица феерия, фантазия и емоции в края на август-началото на септември. Включва различни видове приложни творби - от постройки до малки предмети, като изумителните медузи на снимката. Купонът е денонощен. По подобие на скулптурата, символизираща фестивала, накрая част от изложените творби се изгарят. 

Фестивал за маймуните

Hещо като шведска маса за маймуни е зрелището, което увеличава всеки ноември интереса към тайландската провинция Лопбури заради необичайния фестивал там. Основните представители на животинския свят по тези места ядат от красиво наредените плодове и зеленчуци в чест на бога на маймуните Хануман. Туристи и домакини почтително им правят компания, но само с присъствие и надежда да заслужат добра орис през годината. Благодатта зависи от богатството на трапезата, затова масите се огъват под тежестта на храната.

Носене на съпруги

Cъстезания по носене на съпруги има на всички континенти и те винаги се превръщат в атракция. Най-активни са скандинавците, латвийците и американците. Освен слава и парични награди регламентите предвиждат и бонуси като бира в количество няколко пъти теглото на булката. От 22 години през юли финландският град Сонкаярви става домакин на световната надпревара, която от самото си начало има характер на незабравимо шоу.

Ла Томатина

Големият доматен бой Ла Томатина и на снимка е незабравима гледка. За когото това е забавно - мястото на срещата е последната сряда на август в Буньол. "Кървавата" битка е финалът на едноседмичния фестивал в малкото селище близо до Валенсия. Сутринта камиони доставят "бомбичките" и около обед сражението започва. Екипирани с очила и стари дрехи, само най-ентусиазираните издържат 2-часовото изпитание. Затова пък публиката се забавлява до края. 

Ето така един по един върху телени мрежи се завръзват плодовете
Ето така един по един върху телени мрежи се завръзват плодовете
Боят с портокали пресъздава легенда за въстанал срещу лош господар град
Боят с портокали пресъздава легенда за въстанал срещу лош господар град
При вида на хълма, от който спускат питата сирене, на някои им се завива свят
При вида на хълма, от който спускат питата сирене, на някои им се завива свят
Питата сирене е винаги по-бърза, но никога не липсват убедени, че ще я хванат
Питата сирене е винаги по-бърза, но никога не липсват убедени, че ще я хванат
Разочарован младеж на финала от преследването на сиренето
Разочарован младеж на финала от преследването на сиренето
Не се знае за нещастен случай по време на прескачането на бебета, но след всеки успешен край се чуват въздишки на облекчение
Не се знае за нещастен случай по време на прескачането на бебета, но след всеки успешен край се чуват въздишки на облекчение
Холи - празник във всички цветове на дъгата
Холи - празник във всички цветове на дъгата
Феерична гледка от фестивала в Невада
Феерична гледка от фестивала в Невада
Ммм вкусно
Ммм вкусно
По равното е най-лесната част от изпитанието, но има и стръмни участъци
По равното е най-лесната част от изпитанието, но има и стръмни участъци
На някои битките с домати им допадат
На някои битките с домати им допадат