Вървите унил по улицата и сте в лошо настроение. Изведнъж вълна от хубав парфюм на непознатата, с която се разминавате, необяснимо повдига настроението ви. Тази класическа ситуация е базова за ароматерапията. Мирисът променя ензимите, оттам и цялостния химически състав на организма, което повлиява и мисленето, и възприятието ни, обяснява Росица Бакалова, ароматерапевт.

Парфюмът може да въздейства на самочувствието и настроението, но обонянието става трамплин за терапия само при чистите етерични масла. В последно време те излязоха на мода, пазарът бълва всякакви шишенца с родни и чужди помади.

"Много малко от тях са истински, повечето са нискокачествени вносни, силно разредени и добре "уплътнени" с консерванти", казва специалистката. Според нея ситуацията се усложнявала допълнително от факта, че хората почти не различават базовото растително от етеричното масло, затова и не знаят какво да купуват.

Базовите растителни масла - бадемово, кедрово, шарлан, зехтин, сусамово, соево, шипково, арганово, кайсиево, гроздово, се произвеждат чрез студено пресоване на плодовете или ядките на съответните растения.

Те стават за ядене, използват се успешно и за подхранване на кожата, на косата. Етеричните се получават чрез водно-парна дестилация на цвят, грудка или друга част от растението. Обикновено от голямо количество се извлича много малко масло.

Използват се за лечение чрез вдишване, чрез масаж или вана. За домашни условия вече има специални аромалампи, при които на запалена свещичка се нагрява малък съд с вода, в която се слагат 1-2 капки от маслото. За масаж почти всички етерични масла се разреждат, иначе изгарят или разраняват кожата.

Някои ги препоръчват и за инхалации, но за това стават само западноевропейските масла, които са силно разредени, казва ароматерапевтът. Българските били концентрирани, десетки пъти по-силни са от самото растение, както и от чая. Инхалацията е равносилна на венозна инжекция, предупреждава Бакалова.
Етеричните масла имат широк спектър лечебни свойства. 

Розовото масло действа като антидепресант, стимулира самочувствието и гъвкавостта на ума, стимулира позитивното мислене. Има доказано антивъзпалително и антивирусно действие. Силен афродизиак е, помага при болести на черния дроб, стомаха и матката. Едно от малко известните му свойства е, че спира некрозата на кожата, казва терапевтът.

Българската роза е най-силната и най-маслодайната. 1 л масло се получава от 3 т розови листенца, а от чужди видове са нужни 5 т. Розовото масло помага да се свали температурата, спасява от лошо храносмилане и дехидратация.

Лавандулата е единственото етерично масло, което може да се маже неразредено при малки рани от порязване, драскотини, охлузвания на кожата, ухапване от насекоми.

То е горещо сухо масло и изтегля негативната енергия от тялото на човека, оздравява го по един мек и щадящ начин, казва Бакалова. Активните му фини съставки неутралират токсините. Спасява от белези от акне, стрии, слънчево изгаряне. Намалява болката при мигрена, ревматизъм, възпаление на ушите.

Няколко капки лавандулово масло, втрити върху слънчевия сплит, или студен компрес на челото или тила с вода и 5 капки лавандула свалят напрежението при умствена умора, помагат срещу сърцебиене, раздразнителност, страх, пристъпи на паника. Облекчават страданията при менопауза.

При безсъние на нервна почва са достатъчни няколко капки върху салфетка до възглавницата. Хипертониците могат да си помогнат с него, за да свалят кръвното. Предотвратява задържането на течности в организма и така пази от цистит, затлъстяване, целулит, разширени вени, хемороиди. Може да се използва и срещу лош дъх в устата, потящи се стъпала. Мирисът му отблъсва кърлежи, насекоми, пази от краста.

Лавандулата облекчава раждането - по време и след него е добре жената да използва аромалампа, да си прави компрес на главата, както и масаж на кръста против болки. Перфектно средство е за оказване на първа помощ - ако човек е припаднал, кърпичка с лавандула веднага го връща във форма, казва Бакалова.

Маслото от грейпфрут е идеално срещу стрес. То помага за преодоляване на нервното напрежение и за отработване на потиснатия гняв.

Намалява безпокойството и страховете. Облекчава кашлицата, изпотяването, температурата, отоците и главоболието при простудни и вирусни заболявания.

Пречиства кръвта и отпушва лимфната система - премахва отоците на тъканите, напрежението. Помага при мускулни, ставни, предменструални болки, артрит, подагра, ревматизъм, при физически натоварвания, скованост и обездвижване.

При диети за отслабване и детоксикиращи режими грейпфрутът
подпомага храносмилането, стимулира жлъчката и черния дроб. Перфектен е при мазна кожа, запушени пори, акне и целулит. Може да се маже по цялото тяло, но не се препоръчва веднага след баня, тъй като тогава кожата е по-изнежена и има риск да реагира, обясни Бакалова.

Маслата от ела, бор, хвойна са добри срещу целулит. Масажът обаче трябва да се предшества от предварително загряване на кожата и трябва да е с нежни движения, без удари и набиване, които влошават нещата, съветва специалистката. Маслата от тази група бързо се развалят, затова трябва да се държат завити във фолио в хладилника.

Маслото от ветивер е най-ефикасно срещу страх и натрапчиви мисли.
Идеално действа преди изпити, публични изяви, връща самоувереността дори при хора, които изпитват ужас от зъболекар. То е подходящо също за профилактика преди грипни епидемии, преди и след операции. Връща тонуса от шока при загуба на близък човек, развод и други травмиращи ситуации, казва Росица Бакалова.

Жасминовото масло е силен афродизиак. То създава чувство на еуфория, приповдигнатост. В по-голяма доза има дори леко наркотично действие. То облекчава родилните болки, изчиства страха и оптимизира нагласата на жената. Улеснява връзката между бебето и майката, а после стимулира и увеличаването на кърмата. Възстановява хормоналния баланс, като активизира жлезите с вътрешна секреция.

Помага при предменструален синдром, климактериум, вагинални инфекции. Средство е срещу преждевременна еякулация, простатит, импотентност.

Мускусната салвия пък е отличен имунопротектор. Помага при храносмилателни разстройства, бъбречни болки, невралгии и главоболие. В нея има много растителни хормони, които влияят директно върху чувствата и доставят радост, казва ароматерапевтът. Това масло обаче може да опияни и затова не трябва да се употребява преди шофиране или заедно с алкохол.

Истинките етерични масла могат да се нанасят върху кожата само разредени. Иначе я изгарят или разраняват.
Истинките етерични масла могат да се нанасят върху кожата само разредени. Иначе я изгарят или разраняват.
Маслото от българска роза е много силно - помага срещу депресии, поддържа самочувствието. Добро е и за храносмилането.
Маслото от българска роза е много силно - помага срещу депресии, поддържа самочувствието. Добро е и за храносмилането.
Най-добре е аромалампата да е керамична.
Най-добре е аромалампата да е керамична.
Маслото от салвия помага при главоболие, сваля кръвното на хипертоници. СНИМКА: ДАК
Маслото от салвия помага при главоболие, сваля кръвното на хипертоници. СНИМКА: ДАК
Маслото от мащерка е много силно. помага за концентрацията, но може да паздразни кожата.
Маслото от мащерка е много силно. помага за концентрацията, но може да паздразни кожата.