Готвенето на пара у нас не е много популярно, но специалистите по хранене са единодушни, че така направените ястия са изключително полезни и диетични. Ароматът на продуктите се запазва в много по-голяма степен, отколкото при варене, печене и пържене. Те съхраняват естествения си вкус, защото обработката с гореща пара не нарушава клетъчната им структура. Месото, приготвено по този начин, става крехко и вкусно, а рибата не се раздробява.

Много са фирмите, които предлагат уреди за готвене на пара - свободностоящи или пригодени за вграждане. Свободностоящите, често наричани пароварки, представляват тенджери за етажно готвене с две или три решетъчни съдини. Те се подреждат една над друга, върху монтирания в основата им нагревател и ваничка за вода. Парата минава отдолу нагоре през решетките, вари продуктите, като ястието на най-горното ниво става най-бавно. Такъв тип уреди за готвене на пара предлагат всички по-известни производители на уреди за бита.

Има още един тип автономни пароварки, които външно приличат на микровълнови фурни, но работят с комбинираното въздействие на горещ въздух и пара. При тях съдът за вода е вграден в самата конструкция, обикновено отстрани до вратата на камерата.
И двата типа автономни уреди са доста обемисти и обикновено е проблем да им се намери място в кухнята. Освен това етажните тенджери трябва след всяко готвене да се разглобят, почистят и измият. Много домакини предпочитат вместо с уред за готвене на пара да се снабдят с решетка за варене на пара, която се слага върху дъното на подходяща по размер тенджера с малко вода в нея. Има и решетъчни кошнички, които са още по-удобни за слагане и изваждане.

Към свободно стоящите уреди спадат и многофункционалните преносими фурни, като например добилите известност у нас "Турбо овън", които освен че пекат и пържат без мазнина, готвят и на пара.

По-модерни, но и доста по-скъпи са парните фурни за вграждане. Те са сравнително отскоро на пазара. Първа прави многофункционална фурна с гореща пара за вграждане германската компания "Miele" през 1998 г. Година по-късно "Електролукс" също пуска такъв уред. Тези фурни работят както с топъл въздух, така и с пара. Днес вече всички производители на готварски печки за вграждане предлагат и фурни за готвене на пара. Има дори стъклокерамични готварски плотове с вградена в тях пароварка. Такъв модел има например "Тека". Наред с двете обичайни нагревателни зони, в панела е монтирана и кръглата "чаша" на пароварката. В нея се налива вода, след това се поставя решетката с продуктите отгоре и се похлупва със стъклен капак.

Външно парните фурни приличат на класическите, но вътре топлината се осигурява чрез подаване на гореща пара. Специален контейнер се пълни с вода и след това уредът се включва. Парата циркулира в камерата и обработва продуктите при по-ниска температура, отколкото в обикновена електрическа или газова фурна. Така витамините в храната се запазват в много по-голяма степен.

Парните фурни също дават възможност за готвене на две или три нива. Обикновено предлагат множество програми и допълнителни функции, включително за размразяване. При повечето от тях във всеки момент по време на готвенето могат да се добавят нови продукти.

Автор: Вера Дачева - Всичко за семейсвото