На топло в стаята те ще поникнат, ще пораснат и ще украсят балкона и градината още през май.

Който веднъж се е радвал на пищните цветове на грудковите бегонии, остава верен завинаги на това цвете. Не случайно ги наричат и кралски. А ако е притежател на сенчест северен балкон, за него те са незаменими. Защото растението не обича слънце. Грудковите бегонии станаха изключително популярни през последните години. Това се дължи не само на красотата им, а и на лесното отглеждане и съхраняване за следващия сезон.

 
Ако вече имате от това растение, време е да разбудите грудките, които са зимували на хладно и тъмно. Или хуквайте към магазина и си купете от този сорт бегонии, предназначен за външно отглеждане. Няма да съжалявате. Засадете грудките в лека, въздухопроницаема почва в съдове според сорта. За каскадните предвидете висящи кошници, например. На дъното на съда задължително направете добър дренаж, защото грудките загниват лесно. Покрийте ги с два-три пръста почва. Внимавайте да са обърнати с вдлъбната си страна нагоре. Дръжте съдовете на светло и топло и поливайте редовно. След десетина дни ще се появят първите кълнове. Ако от една грудка са поникнали повече от два, добре е да ги разделите.


Как става това? Внимателно изровете грудката, като пазите малките крехки коренчета. С чист и остър нож я срежете така, че на всяко парче да има кълн. Срезовете е добре да дезинфекцирате със счукани дървени въглища. След това ги засадете отново, като преценявате колко искате да са в един съд. Например в голяма широка саксия може да се засадят три. За сандъчета са подходящи по-нискостеблени сортове. Може да ги комбинирате и по цветове, за да се получи по-ефектна композиция. Към каскадните ще е интересно да добавите една грудка на високорастяща бегония.
Дръжте саксиите в стаята чак до май. Те трябва да са на достатъчно светло място, но ги пазете от преки слънчеви лъчи. Поливайте умерено и редовно. Подхранвайте с подобрител за цъфтящи видове през две седмици, но едва след като се образуват 3-4 същински листа. Изнесете ги на открито, когато нощните температури се качат трайно над 7-10 градуса. Не забравяйте да ги поставите на сянка.


Добре е да знаете
Лантаната е бързорастящо вечнозелено растение, което у нас се изрязва и зазимява. Не може да остане в градина, защото ще измръзне. Най-практично е да се засее в саксия. Цяло лято растението е покрито с изобилие от цветчета, които променят багрите си с времето. Растението предпочита слънчево или полусенчесто място. По време на растежа трябва да се полива и подхранва редовно. За да се удължи цъфтежът, повяхналите съцветия се отрязват веднага. Ако останат, ще се образуват плодове, които изтощават растението и то не може да направи още пъпки. Лантаната е високо растение и има нужда от стабилен съд - по-скоро висок, а не широк. На дъното му задължително направете добър дренаж. Въпреки че се продават и семена от това растение, най-добре е да си купите вкоренено вече малко храстче. Ако не е пензирано, счупете връхчетата, за да се разклони.


Укротяването на пасифлората
Лианообразното растение пасифлора расте бързо и образува дълги клони, които трябва да бъдат укротени. Пролетта е най-подходящия сезон за изрязването му. Ако не го направите, листата ще се сгъстяват още и още, ще им е трудно да дишат и да хранят цветето. Най-добре е да го съчетаете с пресаждане, защото пасифлората изисква смяна на почвата всяка година.


Започнете с изрязването. Разплетете клоните. Смело изрежете дългите до три четвърти, а по-късите намалете наполовина. Не трябва да ги режете на едно ниво с главното стъбло, оставяйте 5 см от разклонението. След това отново преплетете клонките по опората. Листата скоро ще се върнат към предишната си ориентация. Ще се появят и нови разклонения. Тогава може да премахнете старите. Не изрязвайте всичко изведнъж, защото това ще е стрес за растението, корените му ще спрат да функционират и то ще загине. Помнете, че цветове се появяват само на нови разклонения, а не на старите от миналата година. Режете смело.


При пресаждането изполвайте субстрат от градинска почва, смесен със ситен пречистен пясък. Може да не увеличавате обема на саксията, ако сте изрязали основно растението. Пък и то цъфти и в тесен съд.

ПEПА ЙОРДАНОВА, вестник "Всичко за семейството"

 

 

Снимка: Всичко за семейството
Снимка: Всичко за семейството
Снимка: Бегониите може да пресадите и в градината, но през есента ще трябва да извадите грудките и да ги приберете на топло.
Всичко за семейството
Снимка: Бегониите може да пресадите и в градината, но през есента ще трябва да извадите грудките и да ги приберете на топло. Всичко за семейството
Снимка: Комбинирайте в една кошница или едноцветни бегонии, или съчетайте багрите.
Всичко за семейството
Снимка: Комбинирайте в една кошница или едноцветни бегонии, или съчетайте багрите. Всичко за семейството
Снимка: Всичко за семейството
Снимка: Всичко за семейството
Снимка: Бегониите може да пресадите и в градината, но през есента ще трябва да извадите грудките и да ги приберете на топло 
Всичко за семейството
Снимка: Бегониите може да пресадите и в градината, но през есента ще трябва да извадите грудките и да ги приберете на топло Всичко за семейството