Ако искате да спите дълго и спокойно през нощта, не гледайте само модните тенденции при обзавеждането на спалнята, а подберете внимателно основния цвят за нея.

Спалнята е най-личното пространство, в нея започва и свършва денят ни. Пресметнато е, че прекарваме около една трета от живота си между тези 4 стени, така че трябва добре да помислим как да ги боядисаме.

Оказва се, че ако оцветите стените в синьо, ще си осигурите средно по 7 часа и 52 минути сън всяка нощ и ще се събуждате отпочинали и освежени. Проучване, направено наскоро сред домакинства във Великобритания, показа, че синият цвят забавя сърдечния ритъм и даже понижава кръвното налягане.

Синият цвят се свързва в съзнанието ни със спокойствие и отпускане. Какво по-хубаво може да желае човек, за да се отпусне и да сънува сладки сънища.

Зеленото и жълтото също са добри цветове за спалнята. Който ги предпочита, ще си осигури средно по 7 часа и 40 минути сън през нощта.

Най-добре е обаче да избягвате лилавото, макар че има интериорни дизайнери, които залагат именно на него за поне една от стените в спалнята. Този цвят е смятан за твърде стимулиращ за мозъка и може да съкрати почивката ни през нощта до по-малко от 6 часа. Други два цвята - сивото и кафявото, също отпадат от предпочитаните за спалнята, тъй като са твърде мрачни и депресират.

Британската компания "Травълодж" изследвала 2000 дома в цялата страна, за да проучи как действат цветовете на качеството на съня на обитателите им. Установено било, че хора, които си почиват в стаи, боядисани в спокойни цветове като жълто, синьо или зелено, се хвалели с най-добър сън, пише в. "Дейли мейл".

"Резултатът е изключително интересен, тъй като показва нагледно работата на специализирани рецептори в ретината на очите ни, които са чувствителни към цветовете и особено към синьото", коментира специалистът Крис Иджиковски от Центъра за съня в Единбург. Рецепторите подават информация към център, разположен дълбоко в мозъка ни, който контролира 24 часа биоритмите ни и влияе на това как действаме и как се чувстваме през деня. Това взаимодействие между светлина, сън и бодърстване е изключително важно за тонуса, смята специалистът.

Защо да избягваме лилавото? Спални, боядисани в този цвят, може по-скоро да активизират творческия потенциал и не позволяват на мозъка да се отпусне, смятат психолозите. Тоест съзнанието много трудно се "изключва" в такава стая особено ако сте имали дълъг и напрегнат ден. Това се потвърждава и от последното изследване. Британците, които имат стаи в лилаво, споделят, че спят само по 5 часа и 56 минути на нощ, показват сумарните резултати от проучването.

Ако се направи таблица, в долната й част освен лилавото стоят кафявото и сивото.

В кафява стая човек може да очаква средно 6 часа и пет минути сън на нощ, а в сива - 6 часа и 12 минути. Хората вече не мечтаят да спят и между златни стени.

Тези, които изберат да боядисат стените си в златисто, не спят повече от 6 часа и 43 минути, установило изследването.

Макар че много хора смятат, че лилавото създава усещане за лукс в спалнята, всъщност то ви прави по-неспокойни, обяснява Сузи Чиазари, интериорен дизайнер, която се занимава и с терапия с цветове. Не трябва да се забравя, че лилавото се асоциира най-вече с артистичната дейност, тъй като този цвят наистина стимулира творчеството и подсъзнанието ни.

Затова, ако спите в лилава спалня, този цвят може да провокира по-ярки сънища и дори кошмари при по-чувствителните, предупреждава специалистката. В резултат на това сутрин ще се будите по-скоро уморени, отколкото отпочинали.

Разбира се, колкото специалисти, толкова и мнения за добрия сън.

Според американския психотерапевт д-р Оз цветът на чаршафите на леглото също е много важен. Специалистът не признава класиката в жанра - белите чаршафи, които и сега за мнозина са символ на комфорт и лукс. Ако се въртите много през нощта, това със сигурност е от белите чаршафи, смята експертът. Според него белите чаршафи саботират съня, тъй като бялото отразява светлината, която спира производството на мелатонин - хормона, регулиращ съня. Лекарят е направил специална графика със светлосенки. Препоръчва да се спи предимно на оранжеви, жълти, червени и черни чаршафи. Д-р Оз съветва клиентите си да избягват спално бельо в бяло, синьо или зелено.

Не всички хора имат едни и същи цветови асоциации. Затова първо трябва да помислите добре кои са цветовете, които вас лично ви успокояват. И кои асоциирате със спокойствието на нощта, а не с енергията и яркостта на деня. По тази логика много малко специалисти са съгласни с червените и жълтите чаршафи на д-р Оз, повечето наистина съветват да се избират по- хладни цветове за чаршафи и одеяла като светлосиньо и светлозелено. Според тях те подтиквали мозъка да мисли, че е нощ и е време за сън.

Не забравяйте и пердетата и килимчетата покрай леглото. Те също трябва да са в неутрални и успокояващи цветове. (24 часа)

3 пъти седмично секс в стая в бежово

Проучването открило, че цветът на стените влияе и на други неща, които се случват в спалнята. Така например двойки, които спят в стая в бежово, правят секс средно по 3 пъти в седмицата. Ако обаче стените са в червено, сексът е само веднъж седмично.

Червеният цвят явно действа на хората по определен начин, като ги кара да се чувстват "притиснати" и "забързани", смятат психолозите. Изследване, направено във верига за бързо хранене в САЩ, установило, че стени, боядисани в червено и жълто, подтиквали хората да ядат по-бързо и да си тръгват съвсем скоро. Този ефект "бързам" е най-малко желаният в спалнята, нали?

Британците, чиито спални са декорирани в сиво, най-много пазаруват онлайн, докато са в леглото. Една пета от хората, които имат сребристи стени в спалнята, са много по-мотивирани да правят физически упражнения там, показала анкетата.

"През последните 12 месеца работя с нашите клиенти, за да създадем заедно стая, която е предназначена именно за тях. В съвременния свят британците наистина държат на координацията между цветове, светлосенки и фигурални мотиви", обяснява Франсис Уитли, интериорен дизайнер от компанията "Травълодж". Според специалистката хората са променили доста вкуса си през последните години, като вече не са доволни, ако всичко е в един и същи цвят. Не харесват вече и тъмните нюанси. Това важи особено много за хотелите, където клиентите предпочитат чиста, свежа и успокояваща цветова гама, твърди експертката. (24 часа)

Лилавата стена в стаята стимулира мозъка и може да направи съня неспокоен. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Лилавата стена в стаята стимулира мозъка и може да направи съня неспокоен. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ