Четири здравословни навика могат да удължат живота ни, твърди ново изследване, цитирано от "Дейли Мейл".

Става дума за редовни упражнения, спазването на средиземноморска диета, поддържане на нормално тегло и отказ от цигари.

Изследователи от университета в Балтимор, Мериленд, откриха значителна връзка между промяната в начина на живот и здравето на сърцето. Според тях за кратко време можем да подобрим състоянието на организма си.

"Оценихме данните на повече от 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години. Сред тях имаше бели, афроамериканци, латиноамериканци и китайци", разказват специалистите.

Всеки един от доброволците в проучването е бил наблюдаван в продължение на близо 8 години. Хората, които започнали да изпълняват всичките четири здравословни навика, намалили с 80% риска от смърт за кратък период от време. Те нямали никакви диагнози или сърдечни заболявания.

Всички участници били предварително изследвани, за да бъде ясно дали имат някакви сърдечни проблеми, предразположени ли са към такива и дали имат калциеви отлагания в артериите си, което може да доведе до сърдечен удар.

В хода на изследването учените продължавали да следят здравословното състояние на доброволците, дали са претърпели инфаркт, внезапно спиране на сърцето, болки в гърдите, ангиопластика. Експертите анализирали и причините за смъртта, настъпила при някои от участниците.

Учените създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на режима им на хранене, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.

Само два процента от 129-те участници отговорили на всички четири критерия за здравословен начин на живот.

Най-здравите участници намалявали с 80 на сто риска от смърт в последвалия период.

"Открихме, че спирането на цигарите играе най-голяма роля за намаляването на риска от сърдечни заболявания и смърт", заяви Роджър Блументал - един от авторите на изследването.

"Оказва се, че пушачите, които все пак спазват два от останалите три здравословни навика, също намаляват риска за здравето си, отколкото хората, които водели заседнал начин на живот и страдат от затлъстяване", твърди ученият.