На няколко квадратни метра можете да си отгледате истинска плодна градина - от доматите и босилека до ягодите и ябълките

Обикновено словосъчетанието "отглеждане на зеленчуци" поражда асоциации за дълги лехи и просторни полета. Но тези, за които е вълнуващо да наблюдават как от малко семенце израства голямо растение, а на него се ражда плод, търсят варианти да си осигурят това усещане, където и да се намират. И ако живеят в града, си правят балконска зеленчукова градина. Едни садят подправки, други люти чушка, а трети отглеждат целия рог на изобилието. Популярността на тези саксийни зеленчукови градини расте заедно с все по-активното еко съзнание на хората от 21-и век.

Производителите на семена откликват на тези идеи и създават нови и нови сортове плодове и зеленчуци, пригодени за това необичайно отглеждане. Но дори да не използвате тези нови видове, а традиционните, пак ще постигнете успех. Защото зеленчуковите култури се чувстват отлично на завет и слънце на балкона. При това ще е и красиво. Представете си комбинацията от къдравите листа на манголда (изключително полезното листно цвекло), ярките гроздове чери доматчета, пъстрите чушчици, ароматните ягоди... Но безспорно най-големият плюс на тази градина е, че винаги ще имате под ръка свежи подправки или пресни продукти.

Най-важното, с което ще трябва да се съобразите при избора на растения за градината, е техният размер. Благодарение на новите селекции може да си засадите съвсем миниатюрни форми, които раждат необичайно дребнички плодове. Например чери, които образуват храстче с височина две педи, ще се отрупат с цели гроздове вкусни червени доматчета. Има подходящи сортове и чушки, тиквички, патладжани. Предлагат се каскадни ягоди, мини плодни дръвчета. Зелените подправки са най-честият избор. В саксия без проблем можете да си отгледате както магданоз и босилек, така и по-екзотичните кориандър, салвия, розмарин и каквото друго ви хрумне. Модерната напоследък рукола е истинска благодат - расте като бурен и колкото повече листа късаш, толкова повече поникват.

Грижите, които трябва да полагате за балконската си зеленчукова градина, са подобни на тези за цветната. Най-важно е редовното поливане, защото растенията разполагат само с ограничените запаси в саксията. Торенето обаче е добре да отпадне. Нали все пак искаме да си хапваме от еко плодовете, отгледани от нас самите. Дори оборски тор добавяйте внимателно при засаждането. Той трябва да е абсолютно прегорял, защото точно този наглед природен материал е най-честият източник на вредните нитрати. Всяка качествена почва за цветя е подходяща и за зеленчуците. Ако ще садите ягоди, земята трябва да е с леко кисела реакция. Подходяща е почвата за хортензии.

Съобразявайте се и с изискванията на отделните растения. Например на градинските домати се оставя само едно централно стъбло, а страничните чепки периодично се отстраняват. На балкона е точно обратно - оставете 2-3 централни стъбла. При това непрекъснато чупете връхчетата им. Така ще се получи по-компактна корона, а растението няма да стане прекалено високо. Подобни са грижите и за класическите сортове чушки и патладжани. Последните садете само на южен балкон, защото имат нужда от много слънце. Чесънът расте отлично в саксии и сандъчета. Дивият лук е особено подходящ за това отглеждане, защото просто си режете листенца, а от корените се появяват нови и нови. Тиквичките също виреят отлично в саксия, защото така те не правят дълги ластари, а израстват само до педя. Не забравяйте, че трябва да подсигурите подпорки за растенията, към които периодично да ги връзвате, ако не са от наистина миниатюрните сортове.

Автор: ПEПА ЙОРДАНОВА, "Всичко за жената"

Сортовете ягоди за саксийно отглеждане раждат плодове цяло лято
Сортовете ягоди за саксийно отглеждане раждат плодове цяло лято
Няма подправка, която да не можете да си отгледате на балкона
Няма подправка, която да не можете да си отгледате на балкона
Това не е комбинация между зеленчук и цвете, защото латинката е отлична добавка към салатата
Това не е комбинация между зеленчук и цвете, защото латинката е отлична добавка към салатата