Подходящ е всеки ден. Мястото няма значение, но има разлики в ритуала при различните християнски вероизповедания

Кръщението е едно от седемте тайнства на християнството и е прието да се извършва по всяко време, на всяко място, при всички обстоятелства. В православието правилото е кръщене да се извършва в храма преди или след светата литургия, в специален кръщелен купел. Децата трикратно се потапят в него. Ако се кръщава възрастен, той топи само краката си. Има и условие, ако кръщелникът е над 10-годишна възраст, да е запознат със Символа на вярата.

В западната църква кръщението става чрез поливане на главата на кръщавания, като се произнасят думите: "Кръщавам те в името на Отца и Сина, и Светия Дух." Протестантите кръщават, като ръсят с вода кръщелника и произнасят същите думи. В Англиканската църква за децата е постановено трикратно да се потапят във вода, за възрастните се позволява и само обливане.

Според православния ритуал кръщаваните деца се миропомазват веднага след кръщавката, а първото причастие е желателно да се вземе възможно най-скоро след кръщенето. За целта трябва да се консултирате със свещеника, тъй като възрастта на детето има значение, без да е обаче строго определена. При католиците първото помазване с миро става между 7- и 12-годишна възраст, а първото причастие - след навършване на 7 години. Причастието при католиците не е под формата на хляб и вино, а само безквасен хляб.

Православните могат да се кръстят в енорийската си черква или в който и да било друг православен храм. Често родителите предпочитат това да става в манастир. В този случай е добре да се съобразят с църковния календар и да не насрочват кръщенето за голям празник. Тогава е вероятно в обителта да има много поклонници, празникът да премине в суетня и да се претупа.

У нас, за разлика от Гърция, няма строги правила за облеклото на кръщелника. Приема се, че след кръщавката трябва да се преоблече в чисти нови дрехи. При съседите е задължително да си сложи дълга бяла риза, символ на чистотата на душата след тайнството.

Някои свещеници съветват младите родители да кръстят детето на рождения му ден, но това изобщо не е задължително. Има хора, които държат кръщенето да стане на имения ден, но ако това е голям Господски или Богородичен празник, например Гергьовден или Голяма Богородица, то не е най-добрият избор.

Малките момченца, за разлика от момиченцата, се въвеждат в олтара веднага след като свещеникът ги е кръстил, за да се "представят" на Господа. Дори това да не е станало тогава поради бързане или други причини, може по всяко време да заведете синчето в някоя църква и да помолите свещеника да го въведе в светия олтар.
По традиция за почерпка след кръщенето в храма се носят погачи, бонбони и пчелен мед. Добре е да се вземат за освещаване кръстчето и иконата, които ще ползва кръстеният.

Всеки свещеник, независимо в коя черква служи, ще ви осведоми подробно как протича ритуалът и какво още трябва да носите, за да кръстите детето.

Автор: ВЕРА ДАЧЕВА, "Всичко за семейството"