Няколко чаши горещо какао може да помогнат на хората с наднормено тегло, предотвратявайки инфекции, свързани със затлъстяването и диабета, съобщиха учени от американския университет "Пен Стейт".

"Мишки, които са били хранени с какао, при диета с високо съдържание на мазнини, имат по-малко проблеми, свързани със затлъстяването в сравнение с мишки, хранени при същата диета, но без добавката", обясни Джошуа Ламбърт, доцент по технология на храненето.

"Това, което ме изненада, е степента на ефективност", каза Ламбърт. "Ефектът върху телесната маса не е толкова голям, но бях изненадан от рязко намаляване на възпаленията и мастните заболявания на черния дроб."

Отчетени са около 27% по-ниски нива на инсулин в плазмата на мишките, които не са били хранени с какао. Високите нива на инсулин сигнализира, че пациентът има диабет.

Какаото понижава и нивата на триглицеридите в черния дроб на опитните мишки до 32%. Това от своя страна е ясен индикатор за съществуващо чернодробно затлъстяване и за проблеми, свързани с възпаления и диабет, припомнят учените от "Пен Стейт".

"Повечето изследователи пренебрегват какаото, свързвайки го с шоколада, в който има високо съдържание на мазнини и захар и обикновено се счита за вреден", заяви Ламберт. "Но какаото на прах е с ниско съдържание на мазнини и на захар. Освен това установихме, че то съдържа много полифенолни съединения, които са част от състава на зеления чай и виното, които са продукти с доказани ползи за здравето. "

Ламбърт казва, че ще бъдат проведени бъдещи изследвания, за да се идентифицира ясната причина за положителния ефект на какото, както и да се определи дали лечението е подходящо за хора.