Вечната Лили Иванова обяснява необикновената си жизненост с дълголетен ген и диета - примата от години не яде храни със захар. Ако претърсите паметта си, ще откриете много свои познати, които пият кафето чисто, не обичат сладкиши и изглеждат поне с 10 години по-млади от паспортната си възраст. Кожата им е опъната и свежа, косите им нямат нужда от боя. И са по-здрави от връстниците си.
Обединява ги това, че нямат захарница вкъщи.

Холандски и британски учени за първи път

доказаха връзка
между сбръчкването
и белите кристали.

На проекта са посветили дълги години на етапно проучване, което още от началните си фази подсказваше крайния резултат: високата кръвна захар съсипва не само здравето, но и красотата.

И обратно - отказът от пристрастяващата храна намалява възрастта с десетилетие. Това е и причината за парадоксалната ситуация някои жени да изглеждат почти като състудентки на дъщерите си. Без тонизиращата сила на нова връзка, скъпа козметика,
пластични операции и озониращи терапии.

Екипът е установил много точна зависимост между количеството на циркулиращата в кръвта захар и видимата възраст. Започнали с елементарен експеримент, описан подробно в американското издание на специалистите по въпросите на остаряването. На 602-ма мъже и жени на възраст между 50 и 70 г. при оптимални условия били измерени стойностите на кръвната захар. След това снимките им в един и същи ракурс и осветление били показани на 60 независими оценители. Целта била анкетираните да определят възрастта на фотографираните. Тези с по-висока кръвна захар - над 6 милимола на литър, изглеждали по-стари. За всеки наднормен 1 милимол глюкоза човекът бил характеризиран от наблюдателите с пет месеца над официалната си възраст.

Най-състарен вид имали диабетиците. Любителите на торти, бисквити, бял хляб и всички останали продукти с рафинирани въглехидрати пък правели впечатление на толкова по-повехнали, колкото по-често посягали към сладкишите. И тази катастрофална закономерност не се променяла, независимо дали става дума за пушачи, или въздържатели.

Учените предупреждават, че само си хвърляме парите на вятъра за прескъпи кремове, ако менюто ни лепне от захар. Напразни са усилията да задържим младостта на лицето, ако захарта саботира отвътре образуването на витални клетки. Движейки се с кръвта, част от глюкозата се лепва за белтъчините и мазнините. Тези принципно нови молекули рушат еластичността на тъканите. Деформират се не само кожата и лигавиците, а и стените на кръвоносните съдове. Правят го чрез токсичните съединения, наречени крайни продукти на гликирането. Те пречат на еластина и колагена да поддържат младежкия вид и сочност на кожата. Когато тези важни протеини изпаднат в немощ, кожата губи своята обемност и еластичност. Тогава всяка мимика дълбае бръчки, които обаче не се заглаждат с отпускането на мускулите, както в младостта. Кожата се дипли, изглежда тънка и сбръчкана.

Става по-уязвима за радиацията от
слънцето, лесно се инфектира.

В търсенето на вечната младост заможната част от човечеството от десетилетия експлоатира растежния хормон. С напредването на годините тялото го произвежда все по-оскъдно и внасянето му от вън е начин да се забавят стрелките на биологичния часовник. Едно скъпо удоволствие, свързано и със странични ефекти. Но човек може да подобри естественото синтезиране на еликсира съвсем безплатно. Как? Като избягва

храните със захар,
които блокират
растежния хормон.

Белите кристали ни състаряват и по друг, още по-коварен начин - като изтощават имунната система. При нормална ситуация клетки килъри се впускат да се борят с попаднали в тялото бактерии, вируси, токсини. "Бойното поле" реагира с възпаление, което е признак на здрав организъм. Но наднормената захар в кръвта удължава ненужно процеса, обезсилва имунните клетки и разчиства пътя за болестите и остаряването. Според доста лекари

механизмът
е в основата
на раковите процеси

Това обяснява призива на учените да изхвърлим захарницата и да ограничим до минимум рафинирани въглехидрати като торти, бисквити,бял хляб. Замяната им с кафяви, пълнозърнести варианти ще гарантира по-плавно покачване и намаляване на нивото на кръвната захар. И вероятно ще се вместим в нормата на Световната здравна организация тези въглехидрати да не надхвърлят 10 на сто от калориите, които сме усвоили за деня.

Наред със стряскащата новина, че сладките храни ни състаряват, учените предлагат и утешителна. Ако променим начина си на хранене и намалим драстично захарта, благодарение на вътрешните резерви на организма кожата ще започне да се възстановява. Внимавайте и дали на етикетита има изброени декстроза, царевичен сироп, малтоза, фруктозен сироп. Вместо сладкиши яжте плодове - съдържат естествени захари, които не са вредни, единодушни са диетолозите. А с витамините и антиоксидантите си разкрасяват допълнително. Е, бръчките няма да изчезнат напълно, но ще личат по-малко и няма да се увеличават бързо.