15 часа и 19 минути трае най-дългият ден в годината - 21 юни. Нощта е най-късата.

По този повод Google отбелязва началото на лятото с Doodle - човечета веднага се потапят във вода, за да се разхладят от жегата.

На 21 юни е денят на лятното слънцестоене в северното полукълбо. Слънцето изгря в 5:49 часа, а ще залезе - в 21:08 часа.

С лятното слънцестоене официално настъпи и лятото.

На този ден Слънцето, което се изкачва над хоризонта, спира и променя своята посока, започва да се спуска докато настъпи зимното слънцестоене, когато пак спира.

Периодът около лятното слънцестоене е изключително мощен, наситен с нарастваща, стабилна енергия. Докато външният растеж се осъществява по-бавно, то вътрешният достига апогея си. За 2013 г. (София, 42N41 23E19) това се случи днес в 08:05 ч. - кулминация на мъжката Ян енергия. Слънцето навлиза в знака Рак, а Луната е в Скорпион - и двете с елемент Вода. Нейната нежна Ин енергия балансира въздействието и придава дълбочина на периода.

Всички същества се зареждат вътрешно и асимилират натрупаната енергия.

Периодът е и силно лечебен, тъй като се характеризира с интензивно поглъщане и усвояване на енергията. Подходящи са билко- и цветолечение, както и хидротерапия. Силно влияе лятното слънцестоене и върху труднолечими болести.

Естествената природна сила на тези дни може да даде стимул на дейности, които са близо до кулминацията и реализацията си. Концентрирайте се върху личното и духовното си развитие, материалния просперитет и благополучие, жизнеността и виталността ви, както и самоизцелението, здравето и растежа.

Лятното слънцестоене е подходящо за реализация на дейности, които касаят семейството, имотите, дома или партньора. Подходящо е за работа върху чувството ни за сигурност, безопасност и защита, включително финансовата и материалната сигурност. Също и за осмисляне и приемане на вътрешната ни ранимост и сензитивност, страха от отхвърляне, прекомерната привързаност към хора и предмети, идеализирането на света и близките ни същества.

Нощта на лятното слънцестоене носи магически нюанси, ритуали за сила, гадаене, пророчески сънища и самодивски енергии. Цветовете на периода са бял, оранжево-жълт, златен, червен. Техните вибрации ще ви подкрепят в дейностите, които ви привличат.

От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината.