Провокиран от етикетите на млечните напитки, читател на 45 г. попита: Полезен ли е айрянът със сол?
В. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.
Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.
Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]
Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.
И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.
След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.
Д-р Людмила Емилова
Популярният и обичан у нас айрян идва по земите ни по комшийски - изследователи твърдят, че е тръгнал от Турция, но се пие и в много страни от Централна Азия, Близкия изток и Централна и Източна Европа. Другото име, с което е известен, е лабан. В Турция айрянът е традиционна безалкохолна напитка, която дори е включена в менюто на международни вериги за бързо хранене. Смята се, че айрянът се е появил при опита да се консервира киселото мляко, като към него се добавя сол.
На всеки е известна лесната рецепта, с която си приготвяме разхлаждащата и засищаща напитка, особено подходяща за летните жеги - кисело мляко, смесено със студена вода и добавена сол по вкус.
Препоръката ми е малко количество сол да се прибавя в айряна точно през летните месеци, тъй като тогава при силното потене организмът отделя интензивно много соли и трябва да си ги набави. Според докладите на НАСА миналото лято е било най-горещото от 130 години насам. Адските жеги са особено опасни за хората с хронични заболявания и предизвикват дискомфорт дори за най-здравите.
През зимните месеци няма причина да прибавяме в напитката сол, а много хора предпочитат по-здравословния вариант на безсолен айрян по всяко време на годината.
Индийците правят айрян, в който добавят щипка черна сол (смес от морска сол и пречистени вулканични въглени) и щипка смлян черен кимион. Според тях черната сол помага за намаляване на киселините в стомаха.
Много спортисти заместват протеиновите шейкове с айрян, който е богат на натрий, протеини и други полезни минерали. Това е полезен избор за по-добра терморегулация при натоварените тренировки и състезания.
У нас миналата година бе взето решение на здравното министерство (със срок на въвеждане от 2013 г.) айрянът да съдържа само вода, подквасено мляко и сол. Това предвижда и световният стандарт за напитката, подготвен от Турция и Полша, който трябва да бъде одобрен от Световната млечна асоциация. Отношението между водата и млякото ще бъде 50 на 50, а допустимата сол - в рамките на 0,5 и 1%. За сравнение - в Хърватия например солта е над 4%. Количеството е съобразено от техните традиционни предпочитания на пазара, но вредите от солта не бива да се пренебрегват.
Според дългогодишни проучвания на Световния фонд за изследване на рака (WCRF) намаляването на солените храни като бекона, хляба и зърнените закуски може да намали риска от развиване на злокачествени тумори на стомаха. Според организацията един от 7 случая на фаталното заболяване може да се избегне само с придържане към консумация на не повече от 5-6 грама сол (около чаена лъжичка) дневно. Това е препоръчителната норма за възрастни, при децата количеството трябва да е по-малко. Според проучването на WCRF обаче хората ядат средно по 8,6 грама на ден. За България има данни от изследване, проведено във Варненска област, че се консумира 14-18 грама сол дневно и това е част от обяснението защо страната ни е трайно в първите места на печалните класации за починали от инсулт и инфаркт.
Препоръката ми е айрян да се консумира не по-често от 2-3 пъти седмично, като подбирате само мляко, заквасено с лактобацилус булгарикус, за което научните изследвания доказаха, че предпазва от рак. То е достатъчно вкусно и със, и без щипка сол.
А за прохлада в горещините можете да си приготвите и фреш от леко изстудена диня. Пожелавам на всички читатели свежо лято!
Д-р Цветан Димитров
Ще си позволя да отговоря на читателя еднозначно, а после ще се постарая да аргументирам позицията си по неговия на пръв поглед много прост, но интересен въпрос: Да, айрянът е полезен дори и със сол!
Министерството на земеделието и храните изготви стандарт за безалкохолна напитка от кисело мляко и вода (под 50%), без добавена готварска сол или със съдържание на сол до 0,8%.
Този пример за национален стандарт недвусмислено показва, че съдържанието на сол в айряна не е препоръчително. Основната причина за това е, че българите ежедневно приемат с храната си около 15 г. готварска сол при норма до 5 г. дневно. Това от своя страна води до много високата заболяемост и смъртност от сърдечносъдови и мозъчносъдова болест, или с прости думи - инфаркти и инсулти, от които българите страдат. По тези неблагоприятни показатели засега нацията ни стои на едно от първите места в Европа.
От своя страна със сол или без сол айрянът е чудесна напитка за всички сезони, но е особено подходящ през летния. Той подобрява храносмилането и спасява от газообразуване, подобрявайки състава на чревната микрофлора. Особено добър и полезен е айрянът с добавка на пробиотици, които представляват живи микроорганизми, устойчиви на въздействието на стомашните киселини и достигащи червата, където оказват позезното си въздействие. Съдържанието на сол не влияе върху тези функции на айряна.
Важно е да се отбележи, че съдържанието на повече сол ще окаже по-неблагоприятен ефект върху по-възрастните хора, отколкото върху по-младите и децата.
Извинявам се на читателя, ако това го разтревожи, но той е във възрастта, в която трябва много да внимава с приема на готварска сол. Категорично му препоръчвам да забрави за посоляването на айряна! Естествено, и тук са възможни изключения от правилото - човекът може да е хипотоник и тогава солта ще му помага да поддържа нормално кръвно налягане. Но хипотонията е по-характерна за тийнейджърките и младите жени, но не и за мъже, наближаващи петдесетте.
И две думи за маслеността на айряна. Ако човек е с наднормено тегло, препоръчително за приготвяне на айрян е да се използват нискомаслени кисели млека - до 2% и дори обезмаслени.
Ако сте с нормално тегло, спокойно може да използвате и пълномаслени млека - от 3,6 до 4,5%.
Д-р Рени Стоянова
Айран или айрян (на турски ayran) е напитка на базата на кисело мляко, популярна в Албания, Армения, България, Гърция и други части на Балканите, Близкия изток и Централна Азия. На арменски се нарича тан, в Индия - ласи (lassi), а в Иран – дуг (doogh). Смята се, че млечната напитка е произлязла от един от методите за запазване на киселото мляко чрез добавяне на сол още преди 15 столетия.
Редовното му приемане влияе благотворно за поддържане на доброто състояние на чревната микрофлора. Освен това утолява пълноценно жаждата и ободрява в летните горещини. Млечнокиселата напитка помага в борбата с излишните килограми. Ако заменим вечерята с чаша или две айрян, това ще ни позволи да отслабнем и да задържим теглото си.
Поради своята ниска калоричност и хранителност, айрянът е активно средство за отслабване от древни времена. Той съдържа много белтъци и малко мазнини, които се усвояват лесно от организма. При стомашно разтройство или диария организмът изхвърля голямо количество течности, електролити и полезни бактерии, вследствие на което настъпват състояния на изтощение и дехидратация. В тези случаи добър вариант за набавяне на необходимите течности и нормализиране на алкално-киселинното състояние на организма е да се пие именно айрян.
При ниско кръвно налягане, състояние, което често се подценява, за сметка на високото особено при възрастните хора, айрянът със сол е идеален за “бърза помощ” срещу припадък. Що се отнася до хипертониците, редно е в тези случаи да се предпочита безсолният вариант на напитката.
Солта е важен елемент, който спомага за правилното функциониране на човешкия организъм поради простата причина, че съдържа важните съставки натрий и хлор.
Натрият участва в процесите на обмяна на веществата на вътреклетъчно и междутъканно равнище и спомага за задържането на течности в органите.
Хлорът има роля в регулирането на циркулацията на течностите в клетките и е необходим за синтеза на солната киселина - важен компонент на стомашния сок.
Според препоръките на СЗО дневната норма на потребление на сол не трябва да надвишава 5 грама, като тук се включва както солта в готовите продукти, така и добавената в ястия.
Излишъкът на натриев хлорид в организма води до задържане на течности, което се отразява на общото тегло на тялото и повлиява негативно работата на вътрешните органи, като в някои случаи това е особено опасно - при заболявания на бъбреците и сърдечносъдовата система. Излишъкът на натрий е главната причина за високото кръвно налягане, което с възрастта обикновено става все по-проблемно.
През летните горещини и при повишена физическа активност отделянето на пот, а с това и на соли се увеличава. В такива случаи трябва да знаем, че за компенсирането на литър пот (колкото обичайно се отделя за час кардиотренировка) е добре да се осигури около 1 грам сол допълнително и айрянът е чудесен вариант за тези случаи.
На българския пазар вече може да се намерят и леки варианти на млечнокиселата напитка, направени от обезмаслено кисело мляко, айряни с калиева сол и плодови компоненти. За разлика от натриевата сол, калиевата може да се употребява в по-големи количества, без да вреди на сърцето, кръвоносната система или бъбреците. Тя не води до задържане на вода в организма.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/315/Image_5518315_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/316/Image_5518316_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/317/Image_5518317_811_0.jpg)
Коментари