“Заведох делото срещу “Спешна помощ” не толкова заради паричното обезщетение, колкото за да получа морално удовлетворение заради немарливостта на лекар”, обяснява сега 32-годишният Мустафа Паспалов от Якоруда.

Той изкара десетина часа със зашито в корема му 12-сантиметрово острие на нож и предяви иск срещу Центъра за спешна медицинска помощ за 30 000 лв. обезщетение заради претърпените болки.

Инцидентът станал на 3 април 2011 г. около полунощ. Тогава Мустафа със съпругата си Фериде и приятели били в заведение в Якоруда. На близка маса до тях седял Мехмед Бобев с компания. Градът е малък и двамата се познават, но не са били близки.

“Когато отидох до тоалетната, с Мехмед се срещнахме и той се бутна в мен без причина. Явно търсеше конфликт, но аз го подминах. После жена ми каза, че когато тя и сестра  също са били в тоалетната, той се опитал да влезе. Тогава отидох до масата му и го предупредих, че не е редно да се държи по този начин”, спомня си фаталната нощ Мустафа.

След забeлежката обаче Мехмед и човек от компанията му се нахвърлили да го бият. Бобев го намушкал с нож в корема. Други клиенти в механата ги разтървали, а пострадалият бил откаран в спешния център в Якоруда. Оттам с линейка го транспортирали към Разлог.

Приел го дежурният д-р Владимир Гарабийски. Изпратил го на снимка, погледнал я и му казал, че всичко е наред, да не се плаши. Зашил му раната с два шева и го пуснал да се прибира вкъщи.

“Докато пътувах, болката ми в корема се усилваше. До сутринта не успях да заспя. После съм заспал за малко и към 11 ч се събудих с остра режеща болка. Станах от леглото, направих няколко крачки и ми притъмня. После жена ми каза, че съм паднал на земята. Закарали са ме в болницата в Разлог”, разказва Мустафа.

Там шефът на хирургията д-р Христо Георгиев и д-р Христо Икономов му направили изследвания и снимка и видели в корема 12-сантиметрово острие на нож. Наложила се операция, за да се извади чуждото тяло. Предали режещата част на хладното оръжие на полицията.

След седмица в болницата Мустафа е изписан с диагноза “проникващо прободно нараняване в корема, чуждо тяло в коремната кухина, локален перитонит”.

Пострадалият смята, че е късметлия, защото острието е можело да се премести още навътре в кухината и да достигне до сърцето му. И досега не може да си обясни как д-р Гарабийски от спешния център, който е с над 40 г. стаж като хирург, не е видял при първия преглед ножа в корема му.

След това дълго време ходил на контролни прегледи за следене и обработване на оперативната рана. За няколко месеца спрял да ходи на работа, а сега си е намерил по-лека, която не е свързана с голямо физическо натоварване.

Първата искова молба на пациента е била срещу болницата в Разлог. После е била поправена срещу “Спешна помощ”, защото хирургът Гарабийски всъщност е бил на щат там.

“Вследствие на непрофесионално и немарливо поведение претърпях болки и страдания, оперативна интервенция с голям разрез, който остави огромна следа по тялото ми. Страхувах се, че мога и да умра”, казва Мустафа.

“Заведохме делото не срещу лекаря, който пръв е прегледал Мустафа, а срещу институцията спешен център, защото тя би трябвало да е отговорна за вредите, които персоналът  нанася на пациентите. Смятам, че поведението на лекаря е несъвместимо, в разрез и в нарушение с нормативните задължения, с добрите практики за полагане на медицински грижи и с утвърдения медицински стандарт. Все пак лекарят не е извършил прегледа като частно лице, а като представител на “Спешна помощ”, каза адвокатът на пострадалия Ивайло Табаков.

“Веднага след инцидента д-р Гарабийски сам подаде молба за напускане. Той също бе разстроен и изрази съжаление за случилото се. Направена бе проверка от Медицински одит към Министерството на здравеопазването. Колегата, който е пенсионер, обясни, че не е видял чуждото тяло на снимката”, каза шефката на спешния център д-р Величка Антова.

Преди дни окръжният съд назначи съдебномедицинска експертиза. Вещото лице трябва да отговори дали при постъпването на Мустафа в спешния център са извършени всички необходими изследвания и манипулации по медицински стандарт при този вид нараняване.

Съдът постави и още няколко въпроса - допусната ли е грешка при лечението при първото приемане, има ли причинно-следствена връзка между претърпените болки и неспазването на утвърдената практика и неполагането на грижа за пациента. Експертът трябва да уточни още дали Мустафа е претърпял болки вследствие ненавременното отстраняване на металния предмет от корема му.

Други важни отговори, които да ориентират съда, са дали болките са щели да бъдат по-малки, ако острието на ножа е било извадено навреме, дали ще се е налагала операция, ако металният предмет е бил открит при първичния преглед. Оставането на острието в корема и последващото му движение и пробиване на коремната кухина довело ли е до по-голяма опасност за здравето, отколкото, ако беше отстранен навреме, пита съдът.

До първото реално заседание по делото в началото на октомври магистратите препоръчват на двете страни да постигнат споразумение и медиация.

“Аз съм съгласен на такъв вариант, защото не е нужно с години да обикалям съдилищата. Сигурно ще минат поне 4-5 г., докато приключи делото. Не съм сигурен обаче дали другата страна ще се съгласи. Досега никой оттам не ме е потърсил поне за извинение. Разбирам, че лекарят е бил пенсионер и вероятно заради липса на кадри е останал на работа, но пък и животът, и здравето на хората са важни”, казва Мустафа.

Адвокатът му също е склонен на споразумение, ако ответната страна има желание.
Директорката на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Антова, която е реално ответник по делото, още не бе информирана за хода му. Тя не беше получила определението на съда с напътствията за медиация.

“Нищо не мога да кажа. Когато го получим, ще го обсъдим с юристите. Досега не сме се срещали с пациента, ще го поканя на разговор и ще решим как да продължим”, обясни д-р Антова.

Наказателното дело срещу Мехмед Бобев, който намушка Мустафа, пък е вече в съда, като наскоро бе изготвена съдебномедицинска експертиза, която ще се приеме на следващото заседание през септември.

Д-р Христо Георгиев, шеф на хирургично отделение в разложката болница е оперирал Мустафа и е извадил отстрието на ножа от корема му, което негов колега е зашил.

Снимка: Тони Маскръчка
Д-р Христо Георгиев, шеф на хирургично отделение в разложката болница е оперирал Мустафа и е извадил отстрието на ножа от корема му, което негов колега е зашил. Снимка: Тони Маскръчка
Мустафа Паспалов е склонен на споразумение със Спешния център.
Мустафа Паспалов е склонен на споразумение със Спешния център.