Cпоред последните проучвания българинът все повече консумира минерална вода, която, както е известно от древността, притежава ценни лечебни свойства. Над 70% от минералните води у нас са слабоминерализирани. На практика това означава, че те имат по-широко приложение - подходящи са за вътрешно приемане, както и за външно под формата на вани и инхалации. "Питейното балнеолечение се прилага при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни заболявания и хронични интоксикации - казва експертката по балнеотерапия д-р Силвия Паскалева. - А външната употреба на минерална вода има добър ефект върху дихателната система, периферната нервна система и опорно-двигателния апарат."


У нас се срещат от студени до много топли минерални води, каквито са гейзерните на Сапарева баня. В Северна България преобладават студените (до 37 градуса), а в Южна - топлите (от 37 до 60 градуса) и горещите (хипертермални, над 60 градуса) води. Най-горещият е при Сапарева баня (101,4 градуса, прегрята вода). Лечебният ефект на минералните води е най-силен, когато те се приемат направо от извора. Хисарската вода например стимулира обмяната на веществата и помага при бъбречни, жлъчно-чернодробни и стомашно-чревни заболявания. "Минералните извори на с. Баня (общ.Разлог) са подходящо място за балнеолечение на хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат - разяснява д-р Паскалева. - А водата на Банкя действа отлично за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Тя показва добър ефект и при бъбречни, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни болести."


Когато водата се приема с лечебна цел, тя не трябва да се пие безразборно. Ако искате да въздействате при определени показания, минералната вода трябва да е прясно налята, и то от конкретен извор, посочен от лекар. Също така специалист трябва да предпише точно колко минути да се приема преди или след хранене. Най-добре е лечебният курс да се провежда в балнеологичен център, където пациентът е под строг лекарски контрол. В санаториум вътрешното приемане на минерална вода се съчетава с външно приложение (вани - частични или цели, подводен масаж и др.) Към това могат да се добавят физикална терапия, кинезетерапия и здравословно хранене. Като се има предвид и влиянието на климата и релаксацията, тъй като човек е извън обичайното си всекидневие, се получава едно комплексно лечение.


С профилактична цел може да провеждате веднъж годишно терапевтичен курс с минерална вода, а при заболяване - 2 пъти. Той трябва да включва 10-15 процедури. Ефектът е по-голям, ако те се приложат в рамките на 20 дни. Според специалистката по балнеотерапия всекидневните процедури не дават отлични резултати. След 5 сеанса организмът се насища с минерали, затова са нужни 2 дена почивка, след което той отново може пълноценно да поема ценните съставки на водата. Водолечението не се прилага в острата форма на протичане на което и да било заболяване, но пък има добро възстановяващо и профилактично действие. След сърдечна операция например пациентите получават добра рехабилитация в санаториума в Банкя.


Макар че българските минерални води са с ниска минерализация, не се препоръчва всекидневната им консумация. Според д-р Паскалева зачестяването на бъбречните заболявания през последните години се дължи именно на прекомерната им употреба. Желателно е да сменяте изворите, откъдето водата е добита, а също да редувате консумирането на минерална с чешмяна. Класическата схема e 15 дни прием на минерална вода и 15 дни почивка. Следете каква е общата минерализация, отбелязана на етикета на бутилираната вода. С нея се отчита концентрацията на разтворените соли (в милиграми на литър (mg/l). Колкото тази величина е по-ниска (силната минерализация е над 1000 mg/l), толкова по-малък е рискът от неблагоприятно въздействие върху функциите на някои органи и системи в организма.

Татяна Енева (Всичко за семейството)