Лятото преваля. Време е да помислим за градината си през следващото лято. И въобще не си мислете, че това е прекалено, особено ако сте почитатели на мушкатото. За да разкрие то пълната си прелест догодина, трябва да го засадите сега. Така ще има време да се прихване, дори и да поизрасте малко. Подходът обаче е различен за отделните сортове на това традиционно цвете.


Обикновеното мушкато може да не се подновява 2-3 години. Но след това стъблото му се вдървява, листата издребняват, а цветовете са и по-малко, и по-ситни. Може да го подновявате и всяка година, то пак ще израсте кичесто и ще цъфти обилно. Подобно е положението и с кралското мушкато, което някъде из България наричат налба. Но този вид обикновено има по-краткотраен цъфтеж, така че не е никакъв проблем да се поднови. Няма да страдате за откъснати чепки с напъпили съцветия. Сакъзчето обаче е абсолютно погрешно да се държи година след година. Още на втория сезон ще изгуби поне половината от красотата си. До известна степен есенното изрязване върши работа, но недостатъчна.


Така, вече се уточнихме, че най-добрият вариант е да си направите разсад на мушкатата. Не е необходимо да засаждате чепките в големи саксии, които да се чудите след това къде да зазимите. И кофички от кисело мляко вършат достатъчно добра работа. Сега ще трябва да си подготвите посадъчния материал. Начупете чепки от най-свежите и млади клонки. При класическите мушката ги режете, защото са по-жилави. Правете срезовете точно под пръстена на листото. След това отстранете най-долните листа, но оставете поне 3-4. Сакъзчетата се чупят лесно по прешлените, така че няма да се налага да използвате нож. Напълнете съдовете с прясна хранителна почва, а не със стара и изтощена. Младите растения имат нужда от силна среда, от която да се хранят, за да се вкоренят добре. Не забравяйте да пробиете дренажни отвори на дъното. Засадете чепките, полейте ги обилно и ги поставете на по-сенчесто място, за да ограничите изпарението на влага от листата, които все още не се хранят. Когато започнат да се появяват нови листенца, може да преместите разсада на слънце. Поливайте умерено, защото това цвете идва от Южна Африка и не обича много влага. Торенето не е необходимо на този етап.


Когато нощните температури започнат да падат под 6-7 градуса, приберете новото поколение мушката под покрив. През зимата ги дръжте в светло помещение, където няма опасност да измръзнат. Поливайте от време на време, за да не пресъхнат корените. В края на април преместете растенията в големи съдове, където ще растат през лятото.

Пепа Йорданова (всичко за семейството)