Като прекарваме деня пред компютъра, очите се уморяват, кожата се дехидратира от излъчванията на монитора, лицето губи свежия си вид. Няма как да се откажем от модерните технологии, затова е добре през ден да си правим хидратиращи процедури. Компресите са най-подходящи.


В зависимост от ефекта, който търсим, температурата им е различна. Очите обичат студени, контрастни или топли компреси - в никакъв случай горещи. За тонус на кожата е студеният компрес. Активира кръвообращението, бузите порозовяват, а тенът се освежава. Контрастните - първо топлият, после студеният и редуването им, укрепват стените на кръвоносните съдове и околоочните мускули.


Компресите може да си направите с минерална вода или с билкови отвари - с универсалната лайка, например. Залейте 3 с.л. суха билка с 1 чаена чаша вряла вода и я оставете за 15 минути. След като изстине добре, напоете два тампона и ги поставете върху затворените клепачи.


Срещу подути клепачи е процедурата с чай. На всяко око поставете парче марля, напоена със студен черен чай, или направо филтърчета, изстудени в хладилника. Кубче лед, притиснато към клепачите, стимулира отводняването.

За свежест са студените компреси от мента или магданоз, а отварата от синчец възвръща блясъка им. 2-3 с. л. от сухата билка се заливат с 200 мл кипяща вода. Отварата се прецежда след 20 минути и когато изстине, се слагат напоени парчета марля за 5 минути. Ако очите ви са зачервени, бърза помощ е компресът с тампони, напоени в топло мляко.
Голяма грешка е да се спи с непочистен грим. Пудрата запушва порите и кожата не може да диша, химията в спиралата изтънява миглите, червилото дехидратира деликатната кожа. Закон в макиажа е всяка вечер да се почиства лицето. Ако нямате под ръка дегримьор, използвайте прясно мляко и бадемово масло.

"Всичко за семейството"