Нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, получиха в лабораторни условия учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела 5-6 г.

"Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обясни пред "24 часа" зам.-ректорът на вуза доц. Пантелей Денев, ръководител на научния екип.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. За да стигне до пазара обаче, трябва да бъдат извършени клинични изпитания. Другото възможно приложение е в козметични кремове, като ефектът ще е свежа и еластична кожа. Екипът на доц. Денев е създал и технология за извличане на инулина от кореноплодни растения - далия, пащернак, бял оман.

Обогатен с омега-10 мастна киселина, инулинът ще служи и като препарат за растителна защита.