Наричат едни от най-древните зеленчуци "нова витаминна бомба". Това се дължи на незаслуженото пренебрегване на кореноплодни като ряпа, цвекло и алабаш в менюто на съвременния човек. А те са толкова богати на полезни вещества, че заместват цял ред с препарати в аптеката. Алабашът например укрепва имунитета, попълва дефицита от редица микроелементи - най-вече на калий, който извежда излишните течности от организма, и на вит. С, който ни пази от вируси. Земната ябълка съдържа вещество, което предпазва от рак на дебелото черво, както наскоро установиха български учени. Тези зеленчуци имат отлично прочистващо действие не само на стомаха, а и на кръвоносните съдове.

Кореноплодните са отлично средство за коригиране на теглото. Те не само са нискокалорични и богати на растителни фибри, но и блокират превръщането на въглехидратите в мазнини.

Сигурно нямате нужда от повече убеждаване. Включвайте полезните зеленчуци в менюто си всеки ден и ще се избавите от излишните килограми.

1-и ден
Закуска: Сварете 200 г червено цвекло, нарежете го на кубчета и го смесете с 250 г кисело мляко.
Обяд: Изпечете на скара или сварете парче пилешки гърди, без кожата. Гарнирайте ги със салата от настъргани алабаш и моркови, подправена с 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. лимонов сок.
16 ч.: Шепа сурови бадеми.
Вечеря: Пригответе си салата от настъргана ряпа и малка консерва скариди. Подправете я с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, магданоз и малко сол. Изяжте и филийка пълнозърнест хляб.

2-и ден
Закуска: Направете си сандвич от филийка ръжен хляб, намазана тънко с извара и гарнирана с резенчета земна ябълка. Изпийте чаша зелен чай с мед.
Обяд: Пригответе си крем супа от 200 г червено цвекло, 1 картоф и подправки на вкус. Гарнирайте я с 2 с.л. кротони от пълнозърнест хляб, запечени с малко зехтин.
16 ч.: 5-6 сушени кайсии.
Вечеря: Направете си салата от настъргани алабаш и моркови. Подправете я на вкус и я изяжте с резен шунка и 2 пълнозърнести сухарчета. За десерт: 1 малка чепка грозде.

3-и ден
Закуска: Към купичка нискомаслено кисело мляко добавете 2 с.л. овесени ядки, парче нарязана на кубчета земна ябълка и поръсете с 1 с.л. сурови слънчогледови семки.
Обяд: Изпечете на скара или сварете на пара 120 г риба. Гарнирайте я със салата от настърган алабаш, подправен с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок.
16 ч.: 1 ябълка.
Вечеря: Сварете 250 г червено цвекло. Залейте го с дресинг от 1 ч.л. зехтин и подправки на вкус. Поръсете с настъргано сирене и изяжте с филийка черен хляб. За десерт: блокче шоколадово мюсли.

4-и ден
Закуска: Направете си сандвич от филийка пълнозърнест хляб, намазана с лютеница и гарнирана с резенче кашкавал. Изяжте и 1 земна ябълка.
Обяд: Към купичка варен ориз добавете 200 г червено цвекло и корен пащърнак, сварени и нарязани на кубчета. Подправете със соев сос и черен пипер.
16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки.
Вечеря: Направете си голяма порция салата от настъргани ряпа и моркови, 1 варено яйце и 4-5 черни маслини. Подправете я с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и малко сол.

5-и ден
Закуска: Намажете филийка ръжен хляб с извара и я гарнирайте с резен пуешка шунка. Изпийте чаша зелен чай, подправен с малко мед.
Обяд: Два варени картофа издълбайте и смесете вътрешността с настърган алабаш. Подправете на вкус, напълнете обратно картофите, настържете отгоре малко кашкавал и леко запечете във фурната.
16 ч.: Плод по избор.
Вечеря: Изпечете на скара или задушете 80 г постно свинско. Гарнирайте го с 200 г задушено в масло варено цвекло. Изяжте и филийка ръжен хляб.

"Всичко за семейството"