Според проучване, хората, които редовно похапват фъстъци, живеят по-дълго, пише "Дейли мейл". Резултатът е обявен след 20-годишно изследване, в което са включени 119 000 души.

Забравете за скъпите хапчета мулти-витамини и „подпомагащи" здравето напитки - тайната за дълъг и здравословен начин на живот може да се крие просто в купа с ядки. Нови изследвания показват, че хората, които редовно похапват фъстъци, бразилски и шам фъстък живеят по-дълго, отколкото тези, които не го правят. Установено е, че тези, които консумират ядки седем пъти в седмицата, е било 5 пъти по-малко вероятно да починат по време на изследването.

Лекарите, както и експертите по хранене, не са склонни да употребяват израза „суперхрана". Те предпочитат да говорят за здравословен и балансиран хранителен режим, при който включването на много видове ядки играе съществена роля. Ядките са пълни с борещи рака антиоксиданти - молекули, които подпомагат тялото да се сражава с болестта и същевременно предпазват клетките от увреждане. Също така ядките съдържат важни минерали като мед, цинк, желязо, манган, магнезий (който предпазва от загуба на паметта и влияе благотворно на простатата) и др. Те са изключително добър източник на витамини Е и В и омега 3 мастни киселини, които контролират нивата на стрес, предизвикани от отделянето на хормона адреналин.  

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Ядките съдържат „добри мазнини", които намаляват риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания. И тъй като са с високо съдържание на фибри, притежават свойството да засищат организма дори повече и от шоколада. Британската диетична асоциация препоръчва редовното консумиране на порция смесени ядки с оглед да се доставят на организма голяма част от ценните вещества, поддържащи нашето здраве.

Бадеми
Съдържат фибри, калций, рибофлавин, витамин В, витамин Е. Съдържат голямо количество калций - за здрави кости и зъби. Бадемите са най-добрият източник на протеини от всички видове ядки и са с най-високо съдържание на витамин Е, които е особено полезен за кожата, очите и имунната система. Въпреки че бадемите са особено богати на калории - на второ място след макадамия, умерени количества от тях се препоръчват за консумация по време на диети.

Бразилски орех
Богат е на магнезий и селен /за лекуване на рани/. Съдържа в голямо количество протеини, фибри, калций, калий, цинк, витамин Е. Консумацията на бразилски орех стимулира мъжката плодовитост и може да помогне за предотвратяване на рак на простатата, на гърдата и рак на костите. Бразилският орех също може да е от полза на хората със заболяване на щитовидната жлеза. Но високите дози водят до окапване на косата и ноктите, така че ограничение от три или четири бразилски орехи дневно е разумно.

Кашу
Изобилства от желязо и цинк, магнезий, калий и фолиева киселина. Шепа кашу дневно осигурява необходимата доза на организма от магнезий, подпомагащ метаболизма и запазването здравината на костите.

Лешници
Богати на протеини, фибри, калций, желязо, магнезий, калий, цинк, тиамин, витамин В6, фолиева киселина и витамин Е. Не само едни от най-вкусните ядки, а и от най-здравословните. Високото им съдържание на мононенаситени мазнини, предпазва от сърдечни болести и регулира кръвното налягане.

Фъстъци
Изобилстват от протеини и фолиева киселина. Съдържат в големи количества фибри, желязо, калий, цинк, рибофлавин (витамин В2), витамин E, ниацин (витамин B3). Фъстъците са изключително полезни, стига консуматорите им да не страдат от алергия към тях. В тях са открити едни и същи нива на антиоксиданти както в ягодите. Фъстъците са с високо съдържание на "добри моно-ненаситени мазнини и са отличен източник на протеини.