Изкуственият подсладител аспартам, известен като Е951, е безопасен и не представлява заплаха за здравето, заяви Европейският орган за регулация на храните, цитиран от Би Би Си.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Аспартамът се използва в хранителната индустрия от 80-те години на века. Редица медицински изследвания поставят безопасността при добавянето на аспартам в храните под съмнение.

Европейската организация за безопасност на храните съобщава, че подсладителят е безопасен за консумация, но в определени граници. Той е около 200 пъти по-сладък от захарта, нискокалоричен, и се използва като добавка към много хранителни продукти и безалкохолни напитки.

Препоръчително е дневна доза (БДД) да не надвишава 40 милиграма на килограм телесно тегло за ден. Това се равнява на около 2800 милиграма за възрастен с нормално тегло. За дете на 3 години дозата е около 600 милиграма.

Аспартамът е вреден за здравето само на хора, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия.