Изразът "вдигам кръвно" често се използва като синоним на "ядосвам се". И донякъде с право. Силните емоции и стресът наистина могат да предизвикат повишено напрежение в артериите. Първите епизоди на високо кръвно обикновено настъпват към 40-45-години. С напредване на възрастта опасността от това изключително често болестно състояние се покачва. Мъжете са по-рисковата група, но след 60-годишна възраст двата пола стават еднакво податливи.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За нормално кръвно налягане се смятат стойностите 120/80. Състоянието между 120/80 и 139/89 се нарича предхипертония. За високо кръвно говорим при 140/90 и нагоре. Първото число е т.нар. систолно кръвно налягане и съответства на налягането в артериите, докато сърцето се съкращава. Второто - диастолното налягане, показва налягането в артериите, когато сърцето се отпуска след съкращението му.

Повишеното кръвно е сериозен проблем, който може да доведе до животозастрашаващи състояния. За да реагираме адекватно и навреме, трябва да познаваме симптомите на артериалната хипертония.

Главоболие. Това е най-често срещаното опла-кване. Обикновено то е локализирано в челната об-ласт (около слепоочията) и в тила. Започва с усещане за леко притискане, но може да премине в остра болка. Понякога е придружено от зачервяване на кожата около врата и челото, шум в ушите. При такива симптоми, както и при слабост и замаяност, измерете кръвното и ако показателите са високи, потърсете медицинска помощ.

Гадене. При внезапно вдигане на кръвното най-често настъпва усещане за гадене в стомаха (не е задължително да е придружено от позиви за повръщане). Особеното е, че пациентът не изпитва други симптоми, сочещи към стомашно разстройство, предизвикано от храна. Ако гаденето е съпроводено от мъчително главоболие и/или замаяност, незабавно повикайте бърза помощ.

Сънливост. Ако изведнъж усетите голяма умора, отпадналост и ви се доспи, това може да се дължи на повишено кръвно налягане.

Зрителни смущения. Този симптом, макар и по-рядко срещан, сигнализира за особено опасно ниво на кръвното налягане. Спешно потърсете лекарска намеса.
Следете системно показателите си, защото в някои случаи кръвното се повишава безсимптомно. Редовното измерване е най-добрият начин да избегнете появата и на гореспоменатите симптоми.

За да поддържате кръвното в нормални граници, е необходимо да се храните здравословно и да се движите достатъчно (поне 30-40 мин. на ден ходене пеша или физически упражнения). Ако диетата и упражненията не са достатъчни, лекарят може да назначи медикаментозно лечение.

Всичко за семейството