Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с трудно дишане, повтарящи се пристъпи на задух (бронхиален спазъм), кашлица, усещане за липса на въздух.

Причините могат да се търсят в наследствеността, честото боледуване, алергична реакция на организма. Рисков фактор са простудите, които особено зачестяват в периода от октомври до март. Най-добре е да се погрижите за профилактиката на вирусните заболявания през есенно-зимния сезон, за да си спестите евентуален астматичен пристъп.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

В предастматичните състояния не се наблюдават типичните пристъпи на задух. С развитието на заболяването те се появяват, честотата им се увеличава, а тежестта им се задълбочава. Има "свиркащи" хрипове и повече секрети. Как да им противодействате?

Известният специалист по хомеопатия д-р Атанас Михайлов препоръчва чай от 4 билки: корени коприва, стрък петопръстник, къпинови листа и натрошени шипки. Билките се смесват в равни съотношения (например по 50 г) и се разбъркват добре. 3 супени лъжици от тази смес се запарват 15 мин. в 1 л вода. Чаят се прецежда, подслажда и е готов за пиене.

При астма дихателните тръбички са свити и запълнени с гъст и жилав секрет, който трябва да се втечни и разреди, за да се отдели по-лесно. Билковите комбинации със сладък корен в състава си изпълняват чудесно тази задача, уверява специалистът. Той дава една примерна комбинация: 50 г цвят и листа от слез, 50 г цвят от иглика, 50 г стрък риган, 30 г сладък корен, 30 г корен от иглика. Билките се разбъркват добре. 2 с.л. от сместа се варят 5 минути в половин литър вода. След като чаят изстине, се прецежда и се подслажда с мед. За деца дозата е 1/3 или по-малко от половината количество.

За втечняване на секретите помагат и топло-влажните инхалации. В чайник се кипват 50-100 г вода, добавят се по една щипка сода и сол. На чучура на чайника се слага фуния от дебела хартия с дължина 25-30 см. (По този начин се понижава температурата на излизащата пара). Болният вдишва много бавно и дълбоко 15 минути. След това не бива да излиза на студено поне 2 часа.