Враг номер 1 за здравето ни е най-често слаганият на трапезата ни продукт – пшеницата. Това се твърди от все повече учени, предупреди д-р Мария Папазова в предаването "На кафе" по Нова ТВ.

„Съвременната пшеница няма нищо общо с пшеницата, която са консумирали нашите предци. До 1943 г. пшеницата е естествено еволюирала, естествено са се смесвали сортове, накрая са се получили 2-3 сорта, като основният е лимецът. След тази година производителите започват да правят различни модификации с цел по-висока издръжливост и по-висок добив. Затова започва чудовищно нашествие за хибридизиране, кръстосване и всякакви други селскостопански методики”, обясни докторът и допълни, че генетичната промяна засяга всички произведения от пшеница, включително и пълнозърнестия хляб.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 

Основният проблем е, че при хибридизация протеинът на пшениците – глутенът, претърпява значителна структурна промяна, което е причина за много от странните здравословни феномени, констатирани у консуматорите.

„Веднага получавам болки по всички стави на ръцете, след като хапна тестено изделие”, обясни д-р Папазова и сподели, че на 37 години е получила пшеничен артрит.

„От името на науката твърдя абсолютно убедено, че лъжата, че мазнините са вредни и призивът за тяхното ограничаване за сметка на увеличаване на приема на пълнозърнестите храни, които са много полезни въглехидрати, е картинката на 62,3% затлъстяло човечество на Земята”, категорична бе д-р Папазова.

Спасение обаче има. От просото, елдата, киноата, нахутът, амарантът и картофите може да бъде направено брашно, от което да бъдат изготвени домашни тестени изделия. В тях няма никакви генетични извращения, както и в чията. По тази причина нашият ген ги приема като еволюирала с нас храна и не предизвикват увреда.

„Традиционните за българина леща, боб, грах също са прекрасни храни”, уточни д-р Папазова.