БОГОУГОДНО

"Истина ви казвам, ангелът на водата ще изгони от тялото ви всичката нечистота, която го е осквернявала отвътре и отвън. И всичко нечисто и зловонно ще изплува и ще се отдели от вас така, както мръсотията се отделя от дрехата при прането и се разтваря в реката.

Истина ви казвам, свят е ангелът на водата, който почиства всичко нечисто и придава благоухание...

Но не мислете, че е достатъчно ангелът на водата да ви приеме в своите обятия само отвън. Истина ви казвам, нечистотата отвътре е много повече от нечистотата отвън. И този, който се очисти отвън, а вътре си остане нечист, е подобен на гробница, ярко украсена отвън, а вътре пълна с всякакви нечистотии. Затова позволете на ангела на водата да ви даде същото кръщение отвътре, за да се освободите от греховете си и отвътре да станете чисти като речна пяна, танцуваща в лъчите на слънцето.

Прочее, намерете голяма кратуна със стъбло, дълго колкото човешки бой. Извадете всичко от нея, за да остане куха, и я напълнете с вода от реката, която е нагрята от слънцето. Окачете я на някое дърво, коленичете пред ангела на водата
и поставете стъблото в задното си отверстие, за да може водата да навлезе в 
червото ви. Останете на колене пред ангела на водата и се молете на живия Бог да ви прости греховете и се молете на ангела на водата да освободи тялото ви от всичко нечисто и болезнено.

После оставете водата да изтече от него, за да отнесе със себе си всичко нечисто и зловонно, което принадлежи на Сатаната. И ще видите с очите си и ще усетите с носа си всичката нечистотия и мерзост, осквернила храма на тялото ви, и всички грехове, обитаващи го, които са ви причинили толкова страдания.

Истина ви казвам, кръщението с вода ви освобождава от всичко това. Повтаряйте кръщението всеки ден от поста, докато видите, че водата, която изтича от вас, е станала чиста като речна пяна. След това потопете тялото си в реката и там, в обятията на ангела на водата, благодарете на живия Бог, че ви е освободил от греховете ви.

Това свято кръщение с ангела на водата ознаменува раждането на новия
живот."

Из "Мирно евангелие на есеи-
те", ръкопис от III в. на арамей-
ски, Библиотека на Ватикана.
Цит. по Шекли, Е.Б., Между-
народно биогенно дружество,
Лондон, 1981, стр. 15-16

Още много интересни материали четете само във вестник "Живот без рак"