Представители на месопреработвателната индустрия смятат, че причинно-следствената връзка между месото и рака не е доказана, а информацията за нея е била поднесена некоректно.

Месопреработвателният бизнес обвини Международната агенция за изследване на рака (МАИР), че разпространява объркваща информация за „ракопричиняващите" месни продукти, пише "Стандарт"

Причината за объркването е, че организацията постави преработеното месо в една група с тютюна и азбеста като канцерогенни вещества.

„Експертите на агенцията трябваше просто да изследват основните рискове, до които може да доведе консумирането на месо при определени условия. Те така и не разгледаха всички положителни страни, като например хранителната стойност на месото или какви биха били последствията от драстично намаляване или спиране на всякакви месни продукти", посочва Северноамериканският институт за месни продукти.