На пръв поглед всички банки за съхранение на стволови клетки предлагат почти едни и същи услуги и цени. Това прави избора на банка за съхранение много труден, защото трябва да се направи разграничение между многото конкуренти в този пазар.

Ще се опитаме да хвърлим яснота върху многото въпроси , когато става дума за избор на пазител на бъдещото здраве на семейство. Ще потърсим мнението на юристи с тази област.

Разговор с Вили Пеева - Административен директор на най –голямата банка за съхранение на стволови и за 2015г. в България- Future Health

Вили Пеева е завършила право и работи в сферата на здравеопазването като медикал мениджър от 2004г. Тя е административен директор на МЦ Афродита от самото му създаване през 2007г. Под нейното ръководство МЦ Афродита, е номинирана от Престижната Европейска Бизнес Асамблея / Оксфорд / през 2014г и 2015г. Някои от наградите в България са за най- бързо развиващ се медицински център, най- добра тъканна банка и за цялостна благотворителна дейност. Вили Пеева владее 5 езика, тя е омъжена и има двама сина.

Опит и история

Един добър знак, че една кръвна банка ще продължи съществуването си до края на договора е нейният опит и история. Ако банката, от създаването си, до сега, не е имала проблеми то Вашата проба няма да бъде подложена на риск. Повечето банки за стволови клетки публикуват своята история на интернет страниците си. Уверете се, че сте избрали банка с дългогодишен и доказан научен опит, с признати научни награди които е получила.

Финансова стабилност

Не се заблуждавайте - банка за съхранение на стволови клетки е организация, която трябва да бъде печеливша, за да може когато имате нужда от Вашата проба, тя да бъде там, за Вас. Трябва да сте сигурни, че няма абсолютно никакъв фактор на финансов риск при избора на банка. Много обезпокоителен знак, е ако компанията е купена и продадена няколко пъти от своите собственици.

Акредитации

След като сте сигурни в стабилността на банката за стволови клетки, следващата най-важна стъпка е да преразгледате техните акредитации. Много банки предприемат преки пътища за получаване на възможно най-много акредитации от частни организации, дори и от някои, които не са свързани с частното обработване и съхранение на стволови клетки. Уверете се, че банката на която ще се доверите е напълно акредитирана във всички страни, особено в страните, които са разположени нейните лаборатории. Офисите и централата могат да бъдат преместени, но ако банката която сте избрали, не може да ви покаже официална правителствена издадена акредитация и сертификати за страната, в която се намират нейните лаборатории, това трябва да Ви доведе на мисълта, че нещо не е както трябва с тази банка. Освен това, акредитациите трябва да обхващат складирането и освобождаването едновременно както за автоложни (собствени стволови клетки) така и за алогенни (стволови клетки от донор) трансплантации. Трансплантация на стволови клетки от брат или сестра се счита за алогенна, така че това е от ключово значение за банката, за да може легално да освободи пробата, когато имате нужда от нея.

Практики за обработка и съхранение

Уверете се, че банката на която ще се доверите не е просто добре изглеждаща. За съжаление има много компании, които ние няма как да наречем реални банки за стволови клетки. Те имат за цел да заблудят клиентите, като демонстрират само това как изглеждат. Въпреки това, след като тези банки получат договора за съхранение на стволови клетки, качеството на услугата намалява драстично. В някои дори не са съхраняват въобще проби от стволови клетки и действат без Ваше знание, между Вас и другата банка - трета страна.

Цена и добавена стойност

Някои банки събират цялата сума от своите клиенти към датата на успешното съхранение. Други имат годишни плащания като задължителен план за плащане. Във всеки случай, трябва да бъдете сигурни, че сумата, която плащате покрива периода по цялото съхранението и, че няма скрити такси и данъци. Освен това, Вие трябва да бъдете сигурни, че банката няма да увеличи Вашата годишна такса за съхранение в края на първата година. Цената на услугата е един много добър начин да се узнае, дали една банка е надеждна или не. Ако те предлагат значително по-ниска цена, от тази на конкурентите, трябва да помислите, че техните разходи също ще са значително по-ниски. Това в повечето случаи, би означавало, че или банката намалява нивото на качество, или не работи на базата на науката, за да намали разходите.

Моля, отделете време и преразгледайте петте точки по-горе, защото съхранението на стволови клетки е едно от нещата с които не бива да се експериментира.

Future Health има присъствие в над 75 държави в 6 континента. Тя е носител на короната на Кралица Елизабет , за качество. До момента Future Health има върнати годни проби за трансплантация в USA , Европа и близкия изток.

www.future-health.bg